Апнеята поразява сърцето

 

Д-р Петър Калайджиев от УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“, Клиника по кардиология, взе участие в Европейския конгрес за остри сърдечно-съдови заболявания, проведен наскоро в Марсилия Той презентира с постер изследванията си върху сънната апнея и острата сърдечна недостатъчност и натрупания опит на болничното заведение в наблюдението и лечението им. Д-р Калайджиев има публикация по темата в реномираното издание „Sleep Medicine“, САЩ.

Влиянието на сънната апнея върху здравето

Сънната апнея поразява сърцето и често причинява внезапна сърдечна смърт. Тя е пряко свързана с острата сърдечна недостатъчност. Около 40% от пациентите с апнея имат и хипертония.

Хъркането е обект на много вицове и анекдоти. Партньорите на хората, които хъркат, се оплакват от невъзможност да заспят и от безсъние. Но истинските жертви са самите хъркащи.

Апнеята се характеризира с многобройни кратки прекъсвания на дишането, докато спите. Те са следствие на блокирани дихателни пътища или бездействие на мускулите, контролиращи дишането. След прекъсването на дишането реакцията е шумно дълбоко вдишване, което точно се чува като изхъркване. Многократното повторение на ситуацията, понякога дори стотици пъти за една нощ, нарушава снабдяването с кислород на мозъка и другите органи и системи. Това пък влошава състоянието и функционалността им.

Заболяването е все по-масово и може да се прояви в различна възраст, като преди 50-те е по-характерно за мъжете, след това засяга еднакво мъжете и жените. Познато е в две основни форми – обструктивна апнея и централна апнея. Диагностицира се късно – обикновено заради вече проявяващите се усложнения, до които води тя. Така апнеята се подрежда до диабета и затлъстяването.

Какво установява проучването

Принципно всички заболявания, свързани със съня, будят сериозен интерес. През последните години все по-често се проучва взаимоотношението на апнеята с други сериозни заболявания, особено с тези на сърдечно-съдовата система. Според доктор Калайджиев няколкогодишните изследвания и наблюдения върху пациентите на Кардиологичната клиника в УМБАЛ „Царица Йоана – Исул“ безусловно доказват директната връзка между апнеята, артериалната хипертония и ритъмните нарушения.

Нещо повече – апнеята е причина и за сърдечна недостатъчност. При приети в клиниката пациенти със симптоми на декомпенсирана сърдечна недостатъчност се оказва, че над 60% страдат и от сънна апнея. При повечето от тях тя е обструктивна. За щастие това е формата, която се контролира по-лесно.

Щетите от апнеята за сърцето

Докато всички, дори самите вие, се шегуват с хъркането ви, апнеята тихомълком уврежда важни органи и органни системи. Най-потърпевша е сърдечно-съдовата система. Накъсаното дишане през нощта провокира увреждания и сърдечна недостатъчност, аритмии и предсърдно мъждене, внезапна сърдечна смърт.

Оказва се, че дори когато апнеята се развива при вече налично сърдечно заболяване, тя много бързо води до задълбочаването му и влошава прогнозата за болния.

Като допълнителен риск д-р Калайджиев сочи дневната сънливост. Макар тя да не вреди директно, става причина за опасни ситуации при шофиране и работа с машини.

По какво да познаете, че страдате от сънна апнея
  • Хъркането е един от най-разпознаваемите симптоми, но съвсем не е задължителен. Възможно е да страдате от накъсано нощно дишане, без да хъркате;
  • главоболие и изпотяване се случват при много други състояния, но в контекста на останалите симптоми също може да сочат към апнея;
  • многократно събуждане и уриниране, което при мъжете обикновено се приписва на простатата;
  • недоспиване и умора поради непълноценния сън, сънливост и рисково поведение при извършване на ежедневни дейности, свързани с машини;
  • усещане за отпадналост и изтощение при събуждане сутрин.

Белезите за апнея не са специфични, причината за тях не се осъзнава, защото всичко се случва в сънно състояние. Но едновременността им е сигнал, че ви е необходима лекарска консултация.

Лечима ли е апнеята

Много успешно се лекува обструктивната сънна апнея. Лечението се извършва със специални технически приспособления, използвани по време на сън. Те осигуряват оптимален дихателен процес, а той пък носи реални ползи за общото здраве, поради възстановения нормален приток на кислород до тъканите – включително до сърдечно-съдовата система.

Трудностите идват от чисто физическото неудобство за самите пациенти да спят с маска и/или мундщук. По-сериозният проблем е финансирането. Диагностицирането и лечението на апнеята не се поемат от здравната каса. И ако за диагностицирането ще ви трябват под сто лева, то апаратите за лечението ѝ струват хиляди левове – до около 10 000 за централната ѝ форма. За щастие, тя се среща доста по-рядко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *