Апарати за измерване на кръвно налягане

Когато подозренията, че нещо не е наред с кръвното ви налягане станат диагноза, като основна цел лекарят ви определя контрола на хипертонията. Предписва ви лекарства и ви препоръчва да си купите апарат за измерване на кръвното.

Какво представлява апаратът за измерване на кръвно налягане

Независимо от разнообразието на модели, основният принцип на работа е един и същ. Надува се балон, вграден в нееластичен маншет, който при напомпване притиска артерията, а при изпускане на въздуха я освобождава. Промените на налягането върху артериалния съд променят спецификите на кръвния поток, протичащ през него. При това се долавят специфични тонове с различни характеристики, които дават индиректна информация за кръвното налягане. Наричат се „тонове на Коротков“ – така се казвал руският лекар, който първи дал описание на този метод на измерване. Те се класифицират в пет категории, които отразяват фазите, през които преминават от появата до затихването си.

Освен маншета, част от апарата е измервателният уред, чрез който се отчитат границите на кръвното налягане. При класическите това е манометърът, а тоновете се слушат със стетоскоп.

При електронните измерващите и отчитащи функции са вградени в корпуса на апарата, като данните се извеждат на дисплей. Те използват различна технология на отчитане спрямо механичните. Има разлики и в самия маншон.

Видове апарати и основните им характеристики
  • Механични – състоят се от маншет, помпичка, манометър и стетоскоп. За точното измерване има значение начина и мястото на поставяне на маншета, качеството на стетоскопа и манометъра и особено уменията на измерващия, както и слуховите му и зрителни му възможности. Преди измерване на кръвното трябва да почистете ушните наконечници на стетоскопа, да поставите маншета на предмишницата на нивото на сърцето и да проверете дали стрелката на манометъра в покой показва 0.
  • Полуавтоматични – при тях измерването се осъществява от електроника, а данните се изписват на дисплей. Напомпването на маншета се осъществява ръчно чрез помпичка. Използването му е много по-просто и лесно от това на механичния и не изисква предварителна подготовка.
  • Автоматичните имат само маншет и устройство, което изпълнява функциите по напомването и отчитането. Работата с него се изразява в натискане на един бутон.
  • За китка – прилича на гривна, която се захваща около китката. Автоматични са. Препоръчват се най-вече за хора под 40-те.

Електронните апарати – полуавтоматични, автоматични и за китка – отчитат и пулса, а тези с вградена PAD-технология (Pulse Arrhythmia Detection) – и състоянията на аритмия. На пазара се предлагат все по-модерни и усъвършенствани модели за измерване на кръвно налягане с допълнителни опции, като някои от тях могат да ви съобщят отчетените данни гласово и на български.

Много е трудно да се каже, кои апарати са най-добри. Всичко зависи от качеството на изработката им, от уменията и способностите на измерващия, от целите, за които те се използват. Така лекарите продължават да работят със „старомодните“ механични апрати, като използваните от тях модели, противно на масовото мнение, дори не са евтини.

Как да изберете апарат за кръвно налягане
  • Най-напред уточнете с лекаря си какви опции е добре да притежава вашият апарат.
  • Съобразете се с потребностите и възможностите на човека, който ще използва най-често уреда. Така ще решите дали да е механичен, за китка, автоматичен или полуавтоматичен.
  • Уточнете какъв размер на маншета ви е необходим. Ако той е по-голям или по-малък от необходимото, апаратът няма да отчита точно.
  • За предпочитане са реномираните марки със сертификат за медицинска употреба. Те са точни и прецизни, качествено изработени и с дълъг живот. При
    някой апарати гаранцията е 5 или дори 10 години.

Дори най-добрият апарат има нужда от периодично сверяване на точността и настройване, ако това се окаже необходимо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *