Алтернативна медицина за деца – мед и чесън

 

Есенно-зимният сезон е характерен с честите настинки и вирусните епидемии – особено там, където има по-голямо струпване на хора. А когато става дума за училища и детски градини, родителските тревоги често се оказват напълно оправдани. Ако детето се разболее, лечението може и да не стигне до антибиотици, но оздравителният процес понякога е доста дълъг. Организмът му отслабва и то става още по-уязвимо.

Затова през есента вземете мерки за укрепване на защитните сили на хлапетата и имунната им система. Разбира се, можете да го направите с медикаменти и хранителни добавки, но можете да опитате и със средствата на алтернативната медицина.

Чесънът – природен антибиотик

Освен за храна, чесънът е отлично средство за профилактика и укрепване на здравето на малчуганите. Алицинът е активното вещество, с което растението се пази от всякакви вредители. Той се освобождава при увреждане на скилидките и е активен за няколко часа. Затова смачкайте няколко скилидки и ги оставете в стаята на детето. Алицинът бързо ще прочисти въздуха от болестотворни микроорганизми. Ако хлапето вече е инфектирано, чесънът ще подкрепи имунитета му в борбата с вирусите и/или бактериите.

Билкови чайове

Те са с приятен аромат и вкус, без странични ефекти, имат отлични антисептични и противовъзпалителни свойства. Омекотяват дразненето на възпаленото гърло и облекчават кашлицата, в същото време стимулират имунитета. Използвайте липа, лайка, мащерка, градински чай и мента, с които сте израснали и вие. С добра сила са женшенът, ехинацеята, джинджифилът и котешкият нокът. Ако добавите в приятно топлия чай лъжичка мед и малко сок от лимон, той ще стане още по-полезен, а детето ви ще изпита истинско удоволствие.

Мед и пчелни продукти

Мед
Използвайте го като храна или за профилактика – по една-две лъжички дневно. Той е изключително богат на биоактивни вещества и действа укрепващо върху детския организъм.

Особено ценен като лечебно средство е прополисът
Той съдържа витамини и минерали, аминокиселини, флавоноиди, антиоксидантни съставки. Влияе стабилизиращо на имунната система, има изявен антибиотичен характер, но без да причинява нежелани последици за детето и устойчивост у болестотворните организми. Използва се обикновено като воден или спиртен извлек (познат като клеева тинктура). Влага се в таблети, капсули, кремове, дъвки и спрейове, капки за нос и др.

За профилактика давайте на детето на ден поне толкова капки, на колкото години е то. Ако вече боледува, можете да стигнете без опасност до тройна доза за деня. Едновременно можете да прилагате и капки за нос с прополис. Добър вариант е намазване на ноздрите с мехлем срещу хрема, който убива вече настанилите се в лигавицата вируси и бактерии.

За по-добро действие комбинирайте прополиса с етерични масла.

Етерични масла

Те се използват за ароматерапия, за масажи и разтривки. Активните им летливи съставки тонизират, стимулират организма и имунитета, подобряват общото състояние. Маслата проникват добре през кожата, активират кръвообращението и засилват бариерните функции.

Хомеопатия и хранителни добавки

Разбира се, можете да използвате хранителни добавки с витамини и минерали, както и хомеопатични продукти. Въпросът е да не го правите по свое усмотрение, а след консултация с лекар.

В детска и предучилищна възраст по-уязвими са по-несигурните, по-привързаните и силно зависими от родителите си деца. Затова редом с укрепване на организма, укрепвайте и самостоятелността на съкровището си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *