Алкохолът – основен рисков фактор за рака на гърдата

 

Алкохолът е основен рисков фактор за рака на гърдата. Директната му връзка със заболяването е безспорна и ограничаването му предотвратява 4 от 10 случая. Напомнянето за риска дойде от Световната здравна организация преди няколко дни.

Алкохолът и ракът на гърдата

Действието му се обяснява с факта, че той води до мутации в ДНК, които пък лесно дават начало на онкологични болести. Освен това повлиява и нивата на женския полов хормон естроген – същият, който има водещо значение за отключването и развитието на болестта.

При това не става дума за злоупотреба с големи количества. Статистиката сочи, че повече от половината пациентки с рак на гърдата в Европа са консумирали спиртни напитки в количества, смятани за умерени, а около 1/3 – до 2 малки чаши вино дневно.

Заболяването е все по-масово в Европа и според Световната здравна организация през 2022 година са диагностицирани нови 600 000 случаи. Експертите на организацията смятат, че на най-честото онкологично заболяване сред жените се падат 66% от всички случаи на рак, причинени от консумацията на спиртни напитки.

Лоша информираност на рисковите групи

Алкохолът и изделията от тютюн са посочени като основни канцерогени още през 1980 г. Според наскоро направено изследване в 14 европейски държави за пряката връзка между алкохола и рака на гърдата в Европа знаят едва 21% от жените и едва 10% от господата.

Европейските държави си бяха поставили за цел до 2025 година да ограничат с една четвърт преждевременната смърт, причинена от незаразни заболявания. Въпреки това, според СЗО, вече 14 години (от 2010 година насам) консумираното количество алкохол на глава от населението на европейския континент не намалява.

Експертите ѝ призовават за спешни мерки за промяна на положението и по-добра информираност на хората по темата, защото промяната на поведението и ограничаването на алкохола могат да предотвратят 4 от всеки 10 случая на рак на гърдата.