3D био принтер вече работи в Медицинския университет в Пловдив

 

В Медицински университет – Пловдив, се радват на модерна придобивка. Нов био принтер вече работи в Катедрата по медицинска биология. С него могат да се произвеждат 3D обекти, като се напластяват различни слоеве вещества – с биологичен или със синтетичен характер. Предвижда се с иновативната технология да бъдат запознати студентите от свободно избираем курс по молекулна, регенеративна и персонализирана медицина.

Какво представлява 3D биопринтирането

Това е модерна технология, която променя из основи регенеративната медицина. Тя има особено широко място в така нареченото тъканно инженерство. Позволява създаването на сложни структури, заместващи естествени тъкани и дори цели органи (например – пикочен мехур). Това се случва благодарение на веществата, използвани като биомастило. В тях има жизнени клетки и био съставки, които стимулират работата им и подкрепят информационния обмен между клетките.

Опити се правят с взети от болните туморна тъкан. На нейна база се създават 3D модели на тумора. В експериментални условия върху тези модели се изпитва действието на различни лечебни молекули.

Пътят към персонализираната медицина

3D био принтирането е начин за постигане на максимално адекватна и приспособена към индивидуалните нужди на болния терапия. Катедрата по медицинска биология в МУ – Пловдив, разполага с отлично подготвени учени и изследователи, които разбират и използват възможностите, осигурявани от иновативната технология.

За сега в Медицински университет – Пловдив с 3D био принтирането решават задачи, свързани с онкологията, а по-късно специалистите ще започнат разработването на специални протоколи за принтиране на тъкани и органи, насочени към специфичните потребности на експерименталната наука и регенеративната медицина.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *