2017 година – интересни времена за световното здравеопазване

 

През 2017 година се случиха събития, които направиха живота в здравния бранш пъстър и интересен. Едни от тях се дължаха на политически интриги и промени, други – на сериозни пробойни в здравеопазването, а трети – на удивителния научен напредък.

Холера разболя половин милион в Йемен

Епидемията е следствие на гражданска война, заради която в много райони хората живеят в мизерия, няма вода, за хигиена е невъзможно да се говори, а значителна част от болниците не работят. Това остави около 15 милиона без каквито и да е здравни грижи. Заразените от холера са почти половин милион, а починалите – около 2 000. Като се има предвид, че борбата с епидемията се води почти изцяло от доброволци в полеви лечебници и оскъдни медикаменти, фактът, че под един процент от заразените са починали, е истинско чудо.

Нобелова награда за медицина за открития, свързани с биологичния часовник

Трима американски учени – Майкъл Розбаш, Джефри Хол и Майкъл Янг – разгадаха как на молекулярно ниво се регулира циркадният ритъм. Вече не е тайна как живите организми на Земята променят циркадния си ритъм (биологичния си часовник) съгласно въртенето на планетата. Мотивацията на Нобеловия комитет е, че с това откритие се попълва общата картина за функционирането на живота.

Първите хуманоиди в служба на медицината

Роботът Пепър е с ръст 140 см. Той се движи на колела и на гърдите му е разположен екран. Владее 20 езика, като отчита дали говори с жена, мъж или дете. Създателите му твърдят, че разпознава емоциите и чувствата на събеседниците си. Два от роботите се очаква да обслужват рецепциите на лечебни заведения в Лиеж и Остенд. Други вече се ползват в белгийски болници, за да помагат на пациентите да намират кабинетите, които търсят.

По принцип моделът е разработен с функции на продавач, но тестовете показват, че би могъл да е полезен и в здравеопазването. В Пепър са вложени труд и части за около 30 000 евро. Детайлите и възлите са азиатски, сглобени са във Франция. Хуманоидът е пробван в Япония и Франция.

„Обамакеър“ оцеля

Въпреки намерението на Доналд Тръмп да ликвидира здравната система, която работи от 2010 година и разполага годишно с около 3 трилиона долара, тя оцеля. Плановете за нов Закон за достъпни медицински грижи, ликвидиране на задължителното здравно осигуряване и либерализиране на фармацевтичния пазар бяха отхвърлени от Сената. А записалите се в различните програми на „Обамакеър“ са два пъти повече от предната година.

Етиопец начело на СЗО

Световната здравна организация има нов генерален директор от 1 юли 2017 година. В изборите от три рунда участваха министрите на здравеопазването на 186 държави. Д-р Тедрос Адханом Гебрейесус спечели и ще е начело на СЗО в продължение на 5 години.

Програмата му включва една по-отговорна и прозрачна Световна здравна организация; улеснен достъп до медицински грижи в най-изостаналите държави; съсредоточаване върху регулирането на раждаемостта и здравето на жените. Предвидени са още мерки за предотвратяване на застрашителните последици за човешкото здраве, предизвиквани от промените в климата, както и по-добра реакция на СЗО при заплаха от епидемии и различен тип кризи.

Новият генерален директор разполага с годишен бюджет от близо 2,2 милиарда долара. Повече от две трети от него идват от дарения на държави и частни фондации.

ЕМА напуска Лондин заради Брекзит

След една година – до края на март 2019 – домът на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще е в Амстердам. Там ще се преместят офисите ѝ, както и всичките ѝ служители и семействата им. В обявения конкурс се пробвахме и ние, но се оказа, че България не отговаря на всички посочени критерии.

Финансови афери в румънската здравна каса

Добре разработена схема от висши чиновници на румънската здравна каса и здравната каса в столицата е източила около 10 милиона евро за периода 2016 – 2017 г. Те били похарчени уж за обслужване по домовете на мними болни и изписване на лекарства за тях. Разследването продължава.

Така изтеклата година ще се запомни с интересни добри и не чак толкова добри събития. Остава да видим какво ни носи новата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *