100 милиона лева се очаква да е недостигът на касата за лекарства

 

От сега е ясно, че в тазгодишния бюджет на Здравната каса заделените за лекарства пари няма да достигнат поне със сто милиона лева. Това е видно от харчовете за първите два месеца. За домашно лечение от 718 милиона лева за годината са похарчени 23,9%. Подобно е положението при формулите за онкологични заболявания в болниците. Там изразходваните средства са 22,5%.

В сметките влизат и отстъпките от фармацевтичните фирми

До края на февруари от отстъпки по двете пера – лекарствата за домашното лечение и онкомедикаментите за болнично лечение, са постъпили около един милион и осемстотин хиляди лева. Те са приспаднати от вече направените разходи за лекарства през януари и февруари. Въпреки това, дори като се имат предвид бъдещите постъпления от отстъпките, се оказва, че за лекарства и тази година НЗОК ще похарчи с около 100 милиона повече от предвиденото. Според Жени Начева, председател на Надзорния съвет, на новите 26 медикамента, влезли в списъка за реимбурсация от 1 април, ще се паднат повече от 40 милиона от преразхода. При това годишният бюджет за 2018 е 1,09 милиарда лева срещу 987 милиона лева през 2017 година.

Резервът на касата няма да стигне за покриване на преразхода

Заделеният резерв на НЗОК е 114 милиона лева. Предвидено е той да се изразходва за извънболнична помощ и за покриване дефицитите по различни пера, включително за лекарствата. В същото време сметките показват, че дори целият резерв да отиде за медикаменти, пак има риск преразходът да не бъде покрит.

Необходимо е затягане на контрола

Всъщност, това не е първата година, в която управляващите се заканват да предприемат сериозни мерки за контрол върху изразходването на лекарствата в болниците и за контрол върху търговията на дребно в аптеките. Очакват се промени в нормативните документи. Предстоят и консултации с фармацевтичните компании за предвижданите резултати за текущата финансова година и очакваните тенденции за 2019 година.

Остава да видим какво от плановете за затягане на контрола ще се случи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *