Ще се превърне ли Правителствена болница в Лозенец в детска

 

През последните десетилетия колегията периодично повдига въпроса за създаване на детска болница в София, която да събере под един покрив разпилените по здравните заведения в цялата страна педиатрични отделения. За последно идеята бе спомената наскоро от сегашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев по настояване на Инициативния комитет за изграждане на „Детски здравен парк“. На заседанието на Министерския съвет от миналата седмица бе даден ясен знак, че това най-после би могло да се случи.

Правителствена болница Лозенец ще стане специализирана педиатрична болница

Според правителството най-напред трябва да бъде променен статутът ѝ според Закона за лечебните заведения. Едва след тази стъпка тя може да бъде трансформирана в детска.

Намерението е да бъде създадена високоефективна модерна многопрофилна болнична структура, която да предлага адекватни медико-социални и медицински услуги на най-малките. Решението вече провокира раздвижване и събуди ред въпроси сред колегията – какво ще се случи с Правителствена болница, в какви взаимоотношения ще е тя с многопрофилното педиатрично здравно заведение, как ще се управлява и как ще се финансира то и т. н.

Ако най-после детската болница стане факт, България ще излезе от и без това краткия списък на страните без специализирано педиатрично лечебно заведение, а пациентите ще получават висококвалифицирана системна медицинска помощ на едно място.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *