Цените на лекарствата без рецепта остават замразени още две години

 

В последните дни на старата година на едно от редовните си заседания правителството реши, че цените на лекарствата без рецепта ще останат замразени до края на 2019 г. Върху тях влияние ще оказва само процентът на официално обявената инфлация. Идеята за това дойде от екипа на бившия министър на здравеопазването професор Николай Петров и стигна до реализация при новия министър – Кирил Ананиев. Целта на мярката е да се запази достъпността за потребителите на най-масовите медикаменти.

Обяснението за наложителността на това решение се крие в регистрационния режим на цените на групата лекарства, отпускани без рецепта. Липсата на регулация води до улесненото бързо нарастване на тези цени и съответно до влошен достъп до най-масово използваните медикаменти.

Други промени в Наредбата за регистриране на цените на лекарствата
  • От позитивния лекарствен списък изпадат продуктите, в чийто състав поне едно от веществата е разрешено за продажба без рецепта. Така по-коректно се следва изискването на закона за реимбурсиране единствено на терапии, назначавани задължително от лекар.
  • Вече ще се иска становището на НЗОК при взимане на решение от НСЦРЛП (Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти) за евентуално изключване или включване на медикаменти за онколечение в самите болници. Точно те повишават значително разходите за лекарства, а до този момент нормативите не изискваха НЗОК да изказва мнение по въпроса.
  • Прави се стъпка към прецизиране на режима по формиране на цената на реимбурсираните лекарства. Задачата е постигане на максимална обективност на тези цени, като те се определят според най-ниската открита цена на производител в референтните за нас страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *