Феталната хирургия увеличава шанса на неродените бебета да живеят нормално

 

Феталната хирургия е малко позната у нас. Става дума за сравнително нов, високотехнологичен клон на медицината, който е ориентиран към извършване на операции на още неродени бебета, за които всички други начини за помощ са вече изчерпани.

Най-чести са случаите на операции при наличие на плацентарен трансфузионен синдром при близнаци, при диафрагмална херния, дрениране на урина при обструктивна уропатия. Вече се прилага и процедура за опериране на спина бифида.

Феталната хирургия се развива бързо, методите ѝ се усъвършенстват, инструментите стават все по-фини и прецизни, критериите за успешност – все по-високи. Развитието на технологиите осигурява по-добра видимост на оперативното поле и това позволява извършването на вътреутробни процедури и операции, които доскоро бяха немислими.

Основни характеристики на феталната хирургия

Характерно за феталната хирургия е, че се заема със случаи, при които вероятността за оцеляване на бебето е много ниска. Успешната операция повишава шансовете на плода с увреждания за нормално раждане и нормален живот средно с 50 – 80%.

Следваща, много важна нейна отличителна черта е, че за да се стигне до бебето, трябва да се мине през коремната стена на майката. Макар и здрава, жената също е подложена на интервенция и риск. Затова при възможност се избира възможно най-щадящият метод, който да запази здравето на майката и възможността да зачене и износи и друго бебе.

И не на последно място, феталната хирургия изисква сериозни финансови вложения, оборудване – последна дума на медицинската техника, и добре подготвени специалисти.

От друга страна, водещи професионалисти като професор Никола Персико от Университетската болница в Милано, смятат, че бързото развитие на самата фетална хирургия не е достатъчно. Необходимо е още обучението и повишаването на компетентността на всички акушер-гинеколози, за да могат те да разпознават и диагностицират заболяванията и уврежданията на плода, които вече успешно могат да бъдат лекувани. Това ще направи възможно спасяването на повече бебета и осигуряване на нормално качество на живот за тях и за семействата им.

Той беше в България, за да наблюдава извършването на фетална операция на бебе с диафрагмална херния.

Феталната хирургия у нас

У нас този клон на медицината тепърва се развива. Успешните вътреутробни операции са факт от 2014 година. Нашите специалисти се ползват с подкрепата и помощта на водещите световни имена в тази област. Признание за качеството на феталната хирургия в България е проведеният през май у нас Трети международен конгрес по майчино-фетална медицина.

Тази година един от младите лекари, посветили се на осигуряване на по-добри шансове за неродените бебета – д-р Петя Чавеева, беше отличена от Българския лекарски съюз с наградата „Млад лекар на годината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *