Умеете ли да управлявате стреса чрез дишането

 

Дишането е неволеви процес и се сещаме за него при задъхване или друг проблем. В същото време то може да бъде напълно осъзнато и контролирано. Различни дихателни техники и упражнения се използват при различни проблеми и състояния, свързани с намалена жизнена вместимост, за овладяване на стреса и напрежението, при депресивни състояния и тревожност.

Съжаленията и упреците за минали постъпки, страхът и несигурността от бъдещето предизвикват отрицателни емоции и натрупват негативна енергия, която с времето ви разболява. Можете да се освободите и от лошите емоции, и от лошата енергия чрез съзнателно управление на дълбокото дишане, разработено от йогите. В същото време увеличеният приток на кислород активира и стимулира тъканите и органите, улеснява отделянето на отпадните продукти на обмяната и оздравява тялото.

Обичайното дишане

То се нарича още гръдно. Извършва се с горната част на гръдния кош и е плитко, повърхностно, не използва пълния капацитет на дробовете. Предназначението му е да доставя кислород в периоди на върхови натоварвания. В такива моменти, както и при стрес, то е учестено, напряга раменните и вратните мускули, води до главоболие.

Диафрагменно дишане

Според името си, то идва от диафрагмата. Нарича се още коремно. При него въздухът изпълва корема, после гърдите. При това се разгъват целите бели дробове. Дълбоко и ефективно е. Осигурява увеличен приток на кислород, който достига с кръвта до всички клетки на тялото .

Упражнение за преодоляване на стреса чрез коремно дишане
  • Седнете удобно или легнете. Затворете очи. Съсредоточете се върху дишането си и преминаването на въздуха през тялото ви.
  • Вдишвайте през носа дълбоко, като се стараете въздухът да изпълни корема. Издишайте напълно през носа, като се отпускате.
  • За да усетите дишането си, сложете едната ръка върху корема под пъпа. Другата – върху горната част на гръдния кош. Вдишвайте и издишвайте дълбоко през носа. Обърнете внимание на прохладата и свежестта на поетия въздух и топлината и плътността на издишвания.
  • Следете движението на въздуха през тялото си – как той изпълва корема ви при вдишване и го свива при издишване повече, отколкото гърдите. Ръката ви върху корема трябва да се издига и снижава по-отчетливо, отколкото тази върху гърдите.
  • Вдишвайте и издишвайте през носа дълбоко. Нека цялото ви внимание да е приковано върху движението на корема. Постепенно дишането се забавя, успокоява се, добива равномерност и ритмичност. Тялото ви се отпуска и изпада в дълбока релаксация.

Диафрагменото дишане, характерно за практиките на йога, оптимизира състоянието и функциите на автономната нервна система, отговорна за неволевото действие на вътрешните органи и системи в покой и при действие и стрес. Така дълбокото дишане носи не само временно облекчение на напрежението, но и контрол върху по-трайните реакции на организма на стреса като депресиите и посттравматичните стресови разстройства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *