Увеличаването на продължителността на живота се забавя

 

 Продължителността на живота вече нараства по-бавно

Забавя се нарастването на продължителността на живота – това е един от главните изводи в доклада на Европейската комисия и ОИСР (Организацията за икономическо сътрудничество и развитие ), който излезе наскоро. Той е посветен на здравеопазването през 2018 г. Акцентите в него са необходимостта от повече грижи за психичното здраве на европейците, намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол и т. н.

Всъщност тенденцията продължителността на живота да забавя темповете си на растеж се наблюдава от 2011 година насам. Устойчиви са и разликите в това отношение по пол и социално-икономически признак. Примерно – очаква се по-слабо образованите мъже, които сега са на 30 години, да живеят с почти 8 години по-кратко от връстниците си с висше образование.

Това се случва въпреки постоянно нарастващите инвестиции в здравеопазването и високотехнологичните иновации в медицината, които целят точно увеличаване на дълголетието.

Акцент върху профилактиката и насърчаване на здравословния начин на живот

Средната продължителност на живота в Европейския съюз е сред най-високата в света. Въпреки това повече от 1,2 милиона в ЕС умират преждевременно. Оттук произтичат и целите на здравеопазването в общността – по-ефективна профилактика и по-добри здравни грижи.

Докладът посочва, че е наложително да се насочат усилията към стимулиране на здравословното живеене и физическата активност; към разясняване на вредите от обездвижването и затлъстяването; към борбата с тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол и опиатни вещества. Отбелязва се намаляването на потреблението на твърд алкохол в Европейския съюз, но въпреки това 40% от подрастващите признават, че за последния месец са участвали в поне един запой.

Наложително е и оптимизиране на разходите на здравните системи – примерно чрез постигане на по-добро съотношение качество – цена; по-адекватно оценяване на здравните технологии и т. н. Това би позволило около 20% от средствата да бъдат оползотворени с много по-добър резултат.

Проблемът с психичното здраве

През 2015 година психични заболявания са причинили смъртта на повече от 84 000 европейци. Този факт има не само социално, но и икономическо значение и изисква специално внимание към психичното здраве. Очаква се около 600 милиарда евро годишно да бъдат отделяни за разрешаването на тези проблеми.

Удовлетвореността от качеството на здравеопазването зависи от социалното положение

За жалост това е категоричен факт. Оказва се, че вероятността семействата с ниски доходи да са с незадоволени здравни нужди е пет пъти по-голяма, отколкото при  тези с по-високи доходи. Точно те са и тези, които отправят най-суровите критики към предоставянето на здравни услуги и качеството им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *