Расте износът на лекарства за Русия

 

Първото място в експортната ни листа за Русия се пада на фармацевтичните продукти

Те представляват 28,8% от целия износ за 2016 г. За пет години делът на лекарствата сред стоките, с които се представяме на руския пазар, е нараснал с близо 9% – през 2011 година е бил 19,9%. Те изпреварват машините и апаратите, които заемат 23,45% от износа ни през миналата година, както и електротехниката, на която се падат само 6,3%.

Обемът на внесените в Русия от България лекарства е по-голям от този на Беларус и Швеция

При медикаментите страната ни е на 17-то място сред вносителите. В същото време общият ни внос буквално се е сринал и през 2016 е почти една втора от постигнатото през 2012-13 година. Макар че за нашия експорт огромният пазар е на 19-то място, за Русия ние нямаме особено значение като доставчик и сме едва на 50то място.

През тази година износът за Русия чувствително нараства

Според анализа на БСК (Българската стопанска камара) това се дължи главно на износа на тръби за пренос на газ. Оптимистична нотка в този анализ е изводът, че се променя структурата на експортираните за руския пазар стоки и все по-голям дял в нея заемат продукти с високо ниво на преработка, което води и до по-висок дял на добавената стойност в цената им (съответно до по-висока печалба от продажбата им).

Обяснението за слабия износ на българска продукция за Русия се търси в затрудненията на икономиката ѝ, а не в санкциите спрямо нея, които България поддържа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *