Разработват се принципно нови обезболяващи без странични ефекти

 

Най-общо болката е сигнал от организма, че нещо не е наред. Тя представлява остро, неприятно усещане и понякога е трудно да се понесе. От друга страна – ако не изпитвате болка, рискувате сериозно здравето си, защото няма какво да привлече вниманието ви към появяващите се неразположения и травми.

Една от съвременните задачи на медицината е успешното потискане на болката и облекчаването й – особено при хронични състояния. За решението й се прави задълбочено проучване на редките индивиди сред хората, които не познават болка.

Преди повече от 15 години в Xenon откриват генна мутация, която изключва функцията на натриевия канал NaV 1.7. Той е един от деветте натриеви канала в организма и провежда болковите импулси към мозъка. Неговото блокиране прави хората нечувствителни към каквато и да е болка.

Genentech, корпорация от Сан Франциско, член на Roche Group, в сътрудничество с Xenon, разработва през 2012 г. принципно нов инхибитор на NaV 1.7. Неговото действие наподобява генетичната мутация, която изключва провеждането на болковите усещания. Това е обещание за разработването на лекарство за облекчаване на хроничната болка.

Смята се, че някои селективни блокери на NaV 1.7 са вече на етап клинично развитие. Очакванията са те да са безопасни за системна употреба, за разлика от сега използваните обезболяващи, и да са значително по-ефективни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *