Продължителността на живота скача с 8 години до 2030 г.

 

С до 8 години би могла да се увеличи средната продължителност на живот в света, ако до 2030 г. бъдат изпълнени поставените през 2015 г. от Световната здравна организация глобални цели за здраве. Те са разработени в стратегически документ, който уточнява нужните инвестиции за изпълнението им.

Анализ за постигане на ново качество на здравните грижи

Анализът обхваща 67 държави, които представляват 75% от населението на света и се характеризират по-скоро с ниски до средни доходи. Той предвижда построяване на стотици хиляди нови клиники, болници и лаборатории с модерно медицинско оборудване, подобряване на здравните грижи и използване на ефективни модерни медикаменти. Задължително условие е допълнителното наемане на милиони здравни работници.

Анализът е разработен в два варианта:

Програма максимум или така нареченият амбициозен сценарий

Тя предвижда при изпълнението ѝ на сто процента да се предотвратят 97 милиона преждевременни смъртни случаи поради недостатъчни и неадекватни медицински грижи. За любителите на статистиката това означава по един човек на пет минути през всичките 15 години между 2015 и 2030 г. Петдесет милиона от спасените се предвижда да са деца до 5 г. и бебета. Двадесет милиона – страдащи от сърдечносъдови заболявания, рак, диабет. Това би довело до нарастване на средната продължителност на живота в световен мащаб с между 3,1 и 8,4 години.

За целта е необходимо отделяните средства за здравеопазване за 15 годишния период да скочат от 134 милиарда на 371 милиарда долара годишно. Според СЗО по-голямата част от сумата – 85% – може да бъде осигурена от отделните държави. За недостига от 15% трябва да се търси външна финансова помощ.

Прогресивен сценарий

Той е по-реалистичен в очакванията си и разглежда необходимите условия за постигане само на две трети от целите на амбициозния вариант. За изпълнението на тези 2/3 е необходимо всяка от посочените 67 държави да увеличи разходите за здравеопазване до около 6,5% от брутния си вътрешен продукт. Това означава 41 долара на човек от населението им срещу 58 долара на човек при програмата максимум.

При него се очаква да бъдат построени 378 хиляди нови болници и да се наемат допълнително над 14 милиона медицински кадри. Това би спасило около 71 милиона бебета, деца и възрастни.

За жалост от самата Световна здравна организация признават, че документът няма задължителна сила за държавите. И напомнят, че качеството и обемът на здравните грижи зависят не само от осигуреното финансиране, но и от волята на управляващите политици и от зачитането на правата на всеки пациент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *