Пробиотиците подобряват депресивни състояния

 

Наскоро в „Gastroenterology“ се появиха резултати от изследване на канадски учени от Онтарио, университета „МакМастър“. Те се отнасят до способността на пробиотиците да подобряват депресивни състояния. Изследването, което доказва, че микробиомът влияе не само върху стомашно-чревния тракт, продължило няколко години. След като уточнили подходящия пробиотик, изследователите провели с него множество предклинични тестове и проучили пътищата и начините, по които пробиотиците, намиращи се в червата, повлияват мозъчно-нервната дейност.

В Канада е широко разпространен Синдромът на раздраненото черво. Постоянната смяна на диария и запек и коремните болки често водят до повишена тревожност и депресия. Учените от университета „МакМастър“ подбрали 44 пациента с потвърдена диагнози Синдром на раздразненото черво и тревожно разстройство или депресия. Разделили ги в две групи.

В продължение на десет седмици едната получавала специално избрания пробиотик, а другата – плацебо. Още на шестата седмица 64 процента от получавалите пробиотик били с чувствително подобрени симптоми на безпокойство и тревожност. От контролната група с подобни резултати били 32 процента.

Резултатите били потвърдени от функционално изследване с ядрено-магнитен резонанс. То отчело промени в мозъчните центрове, отговорни за настроението.

Пилотното изследване на канадските учени доказва, че микробиомът осъществява директна връзка с мозъка. Оказва се, че освен стомашно-чревния тракт, пробиотиците повлияват добре и нервни заболявания.

Предстоят нови задълбочени изследвания за потвърждаване на резултатите и приложението им в практиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *