Предстои важна година за Българската организация за верификация на лекарствата

 

Организацията за верификация на лекарствата у нас е създадена през 2016 година като сдружение на различни организации във фармацевтичния бранш. Учредителите ѝ са Българският фармацевтичен съюз (БФС), Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (АРФарМ), Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства и Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА). Тя работи по изпълнението на Директива 2011/62/ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и осигуряване на снабдяването на пациентите с качествени лекарствени продукти.

Нейна задача е внедряването на ефективна система за верифициране на легалните медикаменти в системата за разпространение и спиране на достъпа до нея на фалшифицирани продукти. При това българската система за верификация трябва да се интегрира с вече работещата Европейска система. Очаква се тя да влезе в действие в началото на следващата 2019 година.

Председателството на сдружението „Българска организация за верификация на лекарствата“ (БОВЛ) се сменя на ротационен принцип всяка година и за новата 2018 година се пада на председателя на УС на Българската генерична фармацевтична асоциация и изпълнителен директор на „Актавис“ ЕАД – Николай Хаджидончев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *