Предложени са нови 14 медикамента за реимбурсация – 2

 

Това е втората част от списъка на медикаментите, които Комисията по оценка на здравните технологии вече препоръча за реимбурсиране през 2018 година. Другите можете да видите в „Предложени са нови 14 медикамента за реимбурсация – 1“

Продукти за онкологични заболявания

Онкозаболяванията са с огромно социално значение. Част от тях вече подлежат на лечение и контрол. На пазара непрекъснато излизат нови продукти, които подобряват качеството на живот на пациентите и удължават живота им.

Nivolumab
Nivolumab е формула, която се очаква да измести някои от съществуващите към момента терапии при меланом (рак на кожата). Представлява имуноглобулин G4 (IgG4) – човешко моноклонално антитяло. Това е имуноонкологично лекарство.

Kyprolis
Той е протеазомен инхибитор и е насочен срещу една общо взето рядко срещана онкохематологична болест – мултиплен миелом. Показен е при случаи на рефрактерен мултипленен миелом и рецидивите му.

Формули срещу множественна склероза

Това е болест, която засяга млади хора и при късно диагностициране и липса на лечение бързо ги превръща в инвалиди. Новите формули предлагат по-добър контрол върху заболяването и забавяне на развитието му.

Plegridy
Формулата е получена от пегилиране на interferonβ-1а. Той разрежда пристъпите с над една трета годишно и чувствително забавя инвалидизирането на пациентите.

Lemtrada
Lemtrada представлява хуманизирано моноклонално антитяло, което понижава нивата на циркулиращите в кръвта В- и Т-лимфоцити и така повлиява развитието на множествената склероза.

Пероално средство за лечение на миома

Esmya
Това е първото лекарство, приемано през устата, за лечение на миоми на матката. Към момента лечението им е основно оперативно. Новият продукт намалява миомните възли и свързаните с тях обилни кръвотечения, противопоставя се на анемията и като цяло подобрява състоянието на пациентите.

Ново лекарство за облекчаване на ревматоиден артрит

Заболяването е характерно за хора над 40те и засяга по-често за жените.

Tofacitinib
Препоръчителен е за терапии на възрастни болни, които не се повлияват достатъчно добре от съществуващите медикаменти. Експертите смятат, че новата формула може успешно да замести реимбурсираните към момента лекарства и така да направи лечението по-евтино.

Модерно средство срещу болестта на Крон

Entyvio
Използва се за лечение на пациенти с умерена до тежка активна болест на Крон, които не са се повлияли, или вече не се повлияват от имунопотискащи лекарства.

Нов медикамент срещу СПИН
Страшната болест вече е овладяна до хронично заболяване и заслугата за това е на ефективните антивирусни лекарства.

Rezolsta
Продуктът е приложим за болни, които трудно понасят RTV. Предимството му още е, че предлага терапия с прием на едно хапче.

Модерните лекарствени формули биха облекчили значително състоянието на хиляди болни. Остава да видим, дали препоръките на Комисията по оценка на здравните технологии ще бъдат зачетени от Националния съвет по цени и реимбурсиране.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *