Правителствена болница няма да става педиатрия – за сега

 

Предложението Правителствена болница в Лозенец да се трансформира в педиатрия беше отхвърлено на първо четене в Здравната комисия на Парламента. При 11 гласа „за“ (ГЕРБ и ДПС) и 11 „въздържал се“ (Обединените патриоти и БСП) предложението за промени в Закона за лечебните заведения не бе прието.

МЗ няма ясна визия за създаване на педиатрична болница

Въпреки че идеята за Национална педиатрична болница се одобрява от политическите сили и експертите им, оказа се, че предложението не е подкрепено с конкретни мерки и срокове. С това мотивираха настояването си за отлагане на решението от БСП, а от Обединените патриоти поискаха предварително да обсъдят промените в Коалиционния съвет. Министър Ананиев контрира, че конкретен план може да бъде създаден едва след приемане на предлаганите поправки в закона.

Бяха изказани и мнения, че не е нужно да се съсипва съществуваща болница, за да се създаде друга. Дори педиатричната общност посочи, че това не бива да се прави, особено когато липсва конкретен анализ на необходимите структури в бъдещото детско болнично заведение. Председателят на Българската педиатрична асоциация професор Владимир Пилософ се ангажира от името на организацията да предложат на министъра ясна визия с конкретни параметри – площ, структура и всичко необходимо за успешно комплексно лечение на българските деца.

Проблемът с Медицинския факултет на Софийския университет

Според ръководството на СУ трансформацията засяга пряко съществуването на Медицинския факултет на университета, който разчита на Правителствена болница като учебна база. Макар че според министъра студентите могат да ползват и другите университетски болници, въпросът какво ще се случи с високо квалифицираният преподавателски състав при закриване на структурата, остава.

Статуквото не може да бъде запазено

Министър Ананиев смята, че така или иначе болницата в Лозенец не може да продължи да работи по досегашния начин и правила, защото задълженията ѝ надхвърлят 30 милиона и в един момент тя няма да може да бъде спасена.

В същото време д-р Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия към Парламента, мотивира предложените промени и с това, че е време привилегиите, осигурявани от Правителствена болница за властта, да бъдат премахнати. Тя посочи, че близо 900 човека персонал обслужват 200 легла, което е в разрез с всички норми и изисквания.

В защита на бъдещата педиатрия се обявиха неправителствени и пациентски организации, но в същото време беше поставен и въпросът за това, че единственото място у нас, където сега се проследяват болните с белодробни трансплантации, е точно „Лозенец“. За тях също трябва да се мисли предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *