Получихте ли уникалния код за достъп (УКД) до вашето медицинско досие

Получихте ли вече своя Уникален код за достъп? Ако още не сте, направете го! Той ще ви даде възможността да контролирате лично електронното си медицинско досие. Достатъчно е да посетите Районната здравноосигурителна каса. Можете да отидете специално заради кода, или пък когато имате път до там – било, за да заверите рецептурната си книжка, за заверка на протокол за лекарства или по друг повод.

Целта на Уникалния код за достъп (УКД) е гражданите сами да контролират какво се вписва в медицинското им досие и дали вписаното отговаря на реално извършените дейности и процедури. В случай на неверни данни, можете да се обърнете към контролните органи на Районната или Националната здравноосигурителна каса и да поискате проверка. След като сигналът ви бъде проверен, вие трябва да получите информация за установените резултати. При нужда в здравното ви досие ще бъдат направени необходимите поправки в съответствие с действително осъществените дейности.

Системата на Уникалния код за достъп (УКД) обхваща всеки един гражданин у нас – от новородените до най-възрастните. От една страна така всеки ще има лесен достъп до електронното си медицинско досие. От друга – разчита се, че това ще повиши обществения контрол и ще окаже силен натиск към намаляване на злоупотребите в заведенията за болнична и извънболнична помощ и пилеенето на средствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса .

Въвеждането на Уникалния код за достъп (УКД) е изключително мащабна кампания и от НЗОК смятат, че успешната й реализация зависи и от съдействието на останалите държавни институции. Успехът й ще бъде важен етап от изграждане на системата на електронното здравеопазване у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *