Пациенти настояват за по-лесен внос на лекарства

 

Става дума за лекарства, утвърдени като ефективни при редица заболявания, но нерегистрирани за внос у нас. Това принуждава болните и техните близки да си ги набавят чрез така наречения аптечен туризъм.

Възможно решение на проблема

Пациентите смятат, че възможности за решение на проблема има. Една от тях е да се намали таксата за регистриране на нови формули. Сега тя е в размер на 15 000 лева и сериозно затруднява желаещите да регистрират нови медикаменти.

Друга стъпка е допускането на внос на лекарства от страни извън Европейския съюз – примерно от Турция, където те са доста по-евтини.

И в момента в болничните аптеки се доставят нерегистрирани лекарства. Прекалено усложнената процедура осигурява лечението на болните в стационара, но когато те си отидат вкъщи, остават без лекарства. Затова пациентите искат разрешение да се даде право и на извънболничните аптеки да зареждат с нерегистрирани медикаменти.

Кои лекарства най-често са обект на аптечен туризъм

Златен стандарт в лечението на адреналната недостатъчност е хидрокортизонът, предлаган на таблетки и инжекции. Той не е регистриран у нас и Министерството на здравеопазването отказва да го направи. Докато Асоциация „Хипофиза“ събира дарения за хидрокортизона, една пратка с лекарството, от което зависи животът на болните, чака своето унищожение в митницата във Варна.

Страдащите от ревматологични болести също се нуждаят от нерегистрирани лекарства, които си набавят обикновено от Гърция.

Съществуват притеснения, че след като ЦФЛД (Център „Фонд за лечение на деца“) беше закрит, аптечният туризъм ще се окаже единствено решение и за семействата на децата, страдащи от онкологични и редки болести. За набавянето им имаше грижа ЦФЛД до закриването си, а все още няма яснота дали Националната здравноосигурителна каса ще поеме това задължение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *