Очакваме виртуалните асистенти в подкрепа на възрастните хора

 

Отдавна  се очаква модерните технологии да се намесят по-активно в сферата на индивидуалната профилактика и здравеопазване. До няколко месеца ще бъдат приключени изследванията за функциите на така наречения виртуален асистент, който трябва да помогне за удължаване на пълноценния самостоятелен живот на възрастните хора.

Каква е целта на високотехнологичното нововъведение

Устройството е част от европейски проект по Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020″. То има дългото наименование „Виртуален асистент в подкрепа на активното стареене“ (Supporting Active Ageing through Multimodal Coaching – SAAM). Предназначено е да удължи самостоятелния активен живот на възрастните хора над 60 години. Стремежът е, като подкрепя общото им здравословно състояние, да запази максимално социалната им и физическа активност. В разработването му се влагат около 4 милиона евро.

Какво представлява виртуалния асистент

Устройството се изгражда от отделни модули, обслужвани от специализиран софтуер. То е високо адаптивно и конфигурацията му ще бъде обвързана с особеностите и потребностите на различните потребители. Благодарение на вградените интелигентни устройства, датчици и сензори, системата ще проследява жизнените показатели на собственика си и промените в емоционалното му, психофизическо и умствено състояние. Неделима част от нея са аудио- и видео модули, които ще следят поведението, настроението и навиците му.

Очакваните ползи от виртуалния асистент

Виртуалният асистент ще

  • осигурява постоянен анализ и контрол върху здравето на възрастните и ще алармира при всяко нежелано отклонение;
  • следи приема на медикаменти и действието им;
  • препоръчва подходяща диета за конкретното състояние;
  • подтиква към участие в подходящи културни и обществени събития и т. н.
Изследванията трябва да приключат през март 2018 година

Те започнаха този месец у нас, в Словения и в Австрия. Ангажираните организации са съответно „Каритас България“ и Българският червен кръст, Университетският институт за рехабилитация в Словения и Европейската федерация на възрастните хора в Австрия.

Изследванията са разделени на две части. В първата по специален въпросник, доброволно и след подписване на декларация за информирано съгласие, ще се интервюират над 500 човека над 60 години. Ще се изяснява какво е значението на комуникационните технологии за ежедневието им, дали и доколко използват компютър и телефон, таблет и други модерни устройства. Ще се уточнява обичайната им социална и физическа активност.

Разширяването и уточняването на събраната информация ще се случи във втората част на изследването. Това ще стане чрез дълбочинни интервюта с най-малко 24 възможни потребители на устройството. Заедно с това ще се състоят разговори с близки на възрастни, доставчици на социални услуги и служители от социалните служби.

Очаква се това да конкретизира очакванията на хората към бъдещите виртуални асистенти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *