Отново се чекираме в болниците с лична карта

 

На заседанието на Надзорния съвет на Здравната каса на 20.06.17 г. беше прието да се върне чекирането с лични карти при постъпване в болниците. Връщането на стария вариант за контрол на хоспитализацията трябва да е част от общия пакет мерки за увеличаване на ефективността в здравеопазването.

За пръв път чекирането с лични карти беше реализирано преди две години – през 2015. Още тогава се оказа, че сканиращата техника не прави разлика между оригиналите и техните ксерокопия. Което пък обезмисля до голяма степен цялата процедура – чекирането на ксерокопията позволява произволно нарастване на броя на мнимите болни. Така този опит за контрол се оказа компрометиран поначало.

Въпреки това чекирането с личните карти беше включено в предложенията за промени в Националния рамков договор (НРД) и приет от Надзорния съвет на Здравната каса.

На практика след отхвърлянето от ВАС на чекирането с пръстов отпечатък, на здравните власти не им остана кой знае какъв избор. И затова те се върнаха към личните карти. Според председателя на Надзорния съвет Кирил Ананиев, това е временна мярка до влизането в сила на електронната здравна карта, което пък се очаква да се случи следващата година.

Временната мярка е избрана като по-малкото зло, което не изисква допълнителни разходи и все пак дава видимост за контрол на входа и изхода на болничната система.

Очаква се мярката да бъде одобрена и от Българския лекарски съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *