Отново ще правят лекарства в аптеките

 

Фармацевтичната професионална общност издига идеята аптеките отново да започнат да изготвят медикаменти по индивидуална рецепта. Добрата стара практика може да се превърне в един от факторите за персонализирано лечение на пациентите и особено на децата. Освен забъркването на конкретния медикамент с готови субстанции и в пропорции, предписани от лекаря, своето място ще имат и 3D принтираните хапчета. Очаква се точно те да получат много сериозна роля в детските терапии до десетина-петнадесет години.

Защо децата имат по-остра нужда от персонализирано лечение

Дори когато възрастният и детето боледуват от едно и също заболяване, те не могат да се лекуват с едно и също лекарство. Въпросът при това не опира само до дозата, а до чисто физиологичните разлики при детския и възрастния организъм. Освен това детският организъм много бързо се променя и съответно се появява необходимост от чести корекции в терапията.

Точно затова завръщането на традицията, аптеките да правят лекарства, би могло да се окаже от изключителна полза. Сега само някои от по-възрастните медици се възползват от тази възможност, но въпросът вече е обсъждан през март с участниците в Първата международна педиатрична конференция, Варна. Тогава е проведено и допитване до детските лекари, дали биха изписвали медикаменти за изготвяне в аптеките.

Разбира се, за този вариант за персонализиране на лечението на малчуганите трябва да са информирани и родителите.

Готови ли са аптеките да приготвят лекарства

Към момента се смята, че средно една от всеки сто аптеки има такава готовност. Сериозен проблем е, че в страната липсват необходимите лекарствени субстанции в подходяща форма. Вместо тях се използват таблетки, но е добре да се има предвид, че те съдържат и допълнителни вещества, които товарят детския организъм.

Има ли бъдеще за лекарствата, приготвяни в аптеките

Докато добрата практика е вече почти забравена у нас, то в други страни тя е развита и усъвършенствана. Така във Великобритания специализираният детски рецептурен справочник е на почти три десетилетия. Подобни справочници се използват в Германия и Франция.

Фармацевтичният факултет в Медицински университет, София, вече предлага на своите специализанти и студенти свободно избираем курс за педиатрични лекарствени форми. Обучението се води на английски и български и учи бъдещите аптекари как се правят лекарства на място. Подготовката включва и 3D принтиране на хапчета. За сега това е единственият такъв курс у нас. Предстои масовизирането му и в Европейския съюз.

Очаква се бързо развитие на персонализираната медицина за деца

Новите технологии много бързо променят медицината. Предвижда се иновациите в следващите години да тласнат напред и развитието на персонализираното лечение на децата. Очаква се формулите, принтирани на 3D и 4D принтери, значително да облекчат лекуването на най-малките.

Разбира се, появяват се проблеми, свързани с рентабилността. Така едно хапче се принтира средно 2 минути, а в масовото производство за това време са налице около 250 000 таблетки. Затова търсенията са по посока ускоряване на работата на 3D принтерите за хапчета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *