Отбелязахме за десети път седмицата на ваксините

 

Изтеклата седмица (23 – 29 април) за десети път бе отбелязана като седмица на ваксините. Началото на традицията е поставено преди десет години от СЗО (Световната здравна организация), като целта е популяризация на имунизационната профилактика и увеличаване на обхвата на ваксинираните. Особено внимание се обръща на информационна работа с родители, медии и лекари. В седмицата, посветена на ваксините, се включи и България.

Имунизацията като лично право

Благодарение на имунизацията страшни болести, обезлюдявали в миналото огромни области – като едрата шарка, вече са само в учебниците. При много други заболеваемостта е силно намалена.

Ваксинирането е право на всеки човек да се защити или поне да намали риска от заразни болести с тежки последици за себе си и за децата си.

Имунизацията като споделена отговорност

Когато имунизирането в общността достигне определен праг, дори и да възникне огнище на заболяване, разпространението на заразата е много трудна и така здравите и имунизирани членове на общността пазят малцината, за които ваксините са невъзможни – било поради проблеми с имунната система или различни заболявания, било поради други причини.

Когато има цели групи от неваксинирани, те носят риск от разпространяване на епидемии за цялата общност.

Затова тази година целите на седмицата на ваксините бяха посветени на разширяване на имунизационния обхват и приближаване към Глобалните цели за устойчиво развитие 2030 на ООН в частта, посветена на постигане на добро здраве за населението.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *