Отбелязахме Европейската имунизационна седмица за 2019 година

 

Седмицата между 24 и 30 април за Европа е посветена на имунизациите и тяхното значение за общественото здраве. За пръв път е отбелязана през 2005 година. Нейни координатори са ECDC (Европейският център за превенция и контрол на заболяванията) и Световната здравна организация в лицето на нейното Европейско регионално бюро.

Европейската имунизационна седмица за 2019 година

Тя е посветена на целта да бъдат ликвидирани в Европа заразните болести, предотвратими чрез имунизиране. Мотото ѝ е „Защитени заедно. Ваксините действат“. Задачата е да се обърне внимание на хората, че ваксините пазят не само ваксинирания, но повишават сигурността на цялата общност, а снижаването на общия процент имунизирани заплашва всички. Особено уязвими са малките деца без имунизации.

Така миналата година на континента са боледували от морбили 82 хиляди човека и 72ма са починали.

Ваксините спасяват от смърт милиони хора

И това не са само празни приказки. Достатъчно е да се спомене смъртоносната едра шарка, която за последен път е регистрирана в света малко преди 1980 г., а детският паралич е ликвидиран на 99% сравнено с 1988 г. Проблемът е, че средногодишно днес в света все още умират над 10 милиона деца, преди да навършат 5 години и значителна част от тях – от болести, които могат да се избегнат след имунизация.

Националният имунизационен календар у нас предвижда задължителни ваксинации за полиомиелит, туберкулоза, рубеола, морбили, хепатит Б, коклюш, пневмококови инфекции, дифтерия, паротит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и тетанус – общо 11 силно заразни болести. Освен това в ход са 3 национални програми за препоръчително ваксиниране: против сезонния грип, за контролиране на заразяването с ротавируси и за превенция на рака на шийката на матката.

Ако сте родители, помнете, че здравето и животът на децата ви зависи от това, дали ще изберете да ги ваксиниране!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *