Новият рамков договор осигурява 407 милиона лева в повече

 

Новият рамков договор, който влиза в сила на 1 април, и беше подписан в края на февруари, предвижда 407 милиона лева по-висок бюджет за здравеопазване. Той стана възможен, след като беше разработен план за разсрочване на задълженията към чуждите здравни фондове.

Повече пари за повече резултати

Срещу увеличената сума се очаква по-добро качество и по-висока ефективност на здравната система. Според здравния министър Кирил Ананиев скоро предстои да заработи модерен модел за управление, който трябва да направи здравеопазването по-резултатно. Очаква се той да ограничи изтичането на средства, да затегне контрола и дисциплината и да направи ефекта от завишения бюджет осезаем.

Лекарите и зъболекарите изказаха задоволството си

Съсловните организации на лекарите и зъболекарите – Българският лекарски съюз и Българският зъболекарски съюз – в лицето на своите председатели д-р Венцислав Грозев и д-р Николай Шарков изказаха своето задоволство от новите рамкови договори и благодариха на правителството, че направи подписването им възможно. Според тях документите защитават интересите както на медицинските работници, така и на пациентите.

Увеличението на здравния бюджет от 407 милиона лева ще се използва за частично финансиране на протезирането на пенсионерите, за увеличаване на прегледите при лекарите и за повишаване цените на клиничните пътеки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *