На 9 февруари ще заработи Българската система за верификация (BgMVS)

 

На 9 февруари аптеките и търговците на едро в Европейския съюз ще започнат да продават лекарства с 2D-matrix код. Той се поставя от производителите и трябва да осигури проследимост на всяка опаковка от производствената линия до крайния клиент. Смята се, че така ще се предотврати възможността на пазара да се продават фалшиви лекарства, макар че и сега те са рядкост в Европа (и у нас). Фирмите качват кодовете в Европейския хъб и от нето те се прехвърлят към националните системи за верификация.

Българската система за верификация (BgMVS) е вече готова за работа

Очаква се в нея да се включат около 4000 аптеки плюс търговците на едро. Присъединяването на потребителите тече ускорено, като към края на миналата седмица включените в системата за верификация са били около 1500. Към същия период броя на опаковките с 2D-matrix код е надхвърлил 10 милиона. Успешно са проведени тестове с лекарства на наши и чужди производители.

Верификацията ще затрудни част от аптеките у нас

Въпреки че 2D-matrix код четците струват около 200 лв. за някои от малките аптеки разходите ще са доста по-големи. Досегашният начин на работа не изискваше задължително компютризация на дейността. Това означава, че сега те трябва да осигурят ресурс за компютър, интернет, съответния софтуер и четец. Според председателя на Българския фармацевтичен съюз, професор Илко Гетов, това са около 500 аптеки.

При някои от по-големите аптеки пък се налага увеличаване на служителите, заради необходимостта от чекиране на стоката с новите опаковки, а с това нарастват и разходите.

Какво ще се случи с аптеките, които не се включат в системата за верификация

Понеже отлагателен период не се предвижда, аптеките, които не са включени в системата, ще могат да продават само вече наличните лекарства без 2D-matrix код на опаковката. Очаква се те да се изчерпат след около година. Ако през това време обектът не се присъедини към Българската система за верификация (BgMVS), ще трябва да спре да работи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *