Нараства броят на болните от бронхиална астма

 

  Едва ли е нужно да ни напомнят, че София е един от градовете с най-мръсен въздух в Европа – наскоро го преживяхме отново. И ако се чудите как това се отразява на дихателните ни пътища – лекарите са категорични – влошава се състоянието на болните с белодробни заболявания, а броят на пациентите с бронхиална астма и ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест) нараства чувствително през последните години. Факторите за замърсяването на въздуха са много. Първото място си оспорват транспортът и битовото отопление с твърди горива. Справянето с проблема, влошаващ здравето на населението, е въпрос на цялостна общинска и държавна политика.

Причина за астмата не е само мръсният въздух

Той, безспорно, е важен фактор за появата и задълбочаване на заболяването, но не е за подценяване и ролята на тютюнопушенето. Практиката всекидневно показва, че пушачите се разболяват по-лесно и се лекуват по-трудно от непушачите. Дори и да не пушите, достатъчно е често да сте в компанията на пушачи или да престоявате в задимени помещения, за да сте сериозно застрашени от белодробно заболяване.

До спазъм се стига и като усложнение от на пръв поглед невинни вирусни заболявания. Неглижирането или самолечението (и с антибиотици) може да доведе до пневмонии, а тяхното занемаряване е крайно опасно. Щом кашлицата се задълбочи и се появят гнойни храчки, спешно търсете лекар. Наистина най-уязвими са децата и по-възрастните, но напоследък усложненията са чести и при възрастовата група между 45 и 60 години.

Как да разпознаете бронхиалната астма

Обикновено тя се проявява още в детска възраст, но често се открива и при 20-30 годишни. Типичните ѝ симптоми са

  •  тежко дишане и задух;
  •  продължителна кашлица, която не се повлиява от обичайното лечение;
  •  свиркащо дишане;
  •  лесна уморяемост и понижена трудоспособност;
  •  влошено хранене поради затрудненията при дишане;
  •  чести респираторни и алергични заболявания.

При съмнение, търсете алерголог и/или пулмолог за диагностицирането ѝ.

Лечение при бронхиална астма

Бронхиалната астма не може да се излекува веднъж завинаги, но пък може да се държи под контрол и чувствително да се забави развитието ѝ. Болният се диспансеризира и на четири месеца минава контролен преглед и корекция на лечението, ако такава се налага. Използват се комбинирани препарати с висока ефективност под формата на инхалатори. Добри резултати дава приложението на антихистамини, левкотриенови антагонисти и др.

Лечението зависи от поведението на болните

Това е валидно при всяко заболяване, но при бронхиалната астма поведението на болните е определящо. Пушачите много често подценяват така наречената тютюнджийска кашлица и отиват на лекар едва когато дишането им е влошено и налице е хроничен бронхит с изявен бронхоспазъм.

Самолечението е пагубно
Когато се появят първите симптоми, вместо да потърсят лекар, хората си набавят лекарства, оплакванията им временно затихват и те забравят за проблема. В същото време заболяването се задълбочава, състоянието им се влошава и те търсят лекар, когато проблемът с дишането вече е много сериозен.

Прекъсването на терапията и режима на лечение силно влошава прогнозите
Много от болните самоволно намаляват дозите, прекъсват терапията, не ходят редовно на контролни прегледи и не спазват назначения им режим. Това нарушава контрола върху болестта и влошава резултатите от поддържащото лечение.

Пушенето компрометира всички усилия на лекарите
Дори когато пациентът е изряден при приема на лекарства, но продължи да пуши, това влошава състоянието му въпреки лечението. Задължително е да се избягва не само средата с тютюнев дим, но по възможност и всички алергизиращи фактори.

Кислородолечението – ефективно, но скъпо

В крайната фаза на бронхиалната астма, когато състоянието на пациента се влоши, изходът е кослородолечението. Без него пациентът загива. То е скъпо, НЗОК не го финансира изцяло и така лечението остава недостъпно за болните. Те не могат да си позволят необходимия апарат. Не бива да са в болница, защото вътреболничните инфекции са фатални за тях. Затова е нужно въпросът да се реши максимално бързо и това е в правомощията на НЗОК.

Най-доброто, което можете да направите за себе си, е да се пазите от заболявания на дихателната система и усложненията им. Грижете се за имунната си система, ваксинирайте се против грип. Търсете при нужда лекарска помощ и не се самолекувайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *