Левкемията вече е лечима

 

CAR-T терапията е начин на лечение, при който от пациент с рак на кръвта се изолират Т-клетки, наречени още Т-лимфоцити (имунни клетки). Те се „обучават“ да откриват и ликвидират неопластичните клетки на конкретното заболяване и се връщат отново в тялото му.

От 2012 година насам с CAR-T терапията са излекувани и спасени стотици болни, чието оцеляване без нея би било проблемно. Има държави, които реимбурсират лечението за деца.

Персонализирана медицина в действие

Имунната терапия е изцяло персонализирана. Тя се прилага при ясни медицински критерии. Т-клетките са на точно определен индивид и се програмират за борба точно с неговото онкологично заболяване. Няма как да бъдат влети на друг.

Технологията за CAR-T терапията става все по-достъпна

Към момента двама от водещите в света фармацевтични производители имат одобрена технология за производството на лечебните продукти и приложението им. Клинични изпитания текат в още десетки компании.

Извличането на Т-клетките също се случва по специални изисквания. В три европейски държави – Германия, Швейцария и Франция – вече работят предварително одобрени специализирани звена. Специална подготовка за прилагане на CAR-T терапия трябва да преминат и клиниките.

Експертът на ARPharM (Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България), д-р Росен Димитров, сподели пред журналисти, че браншът ще подеме инициативата и у нас да се разкрие клиничен център за изпълнение на CAR-T терапия.

Персонализираните терапии са много скъпи, но спасяват животи

Новите технологии са наистина скъпи, но те спасяват живота на иначе обречени хора и спестяват разходите, които се правят за години наред не особено успешно лечение. Да не говорим за нервите, притесненията и трудностите, които преживяват близките на всеки болен.

Необходимо е да се изяснят механизмите, по които персонализираните терапии да станат достъпни за онкопациентите у нас. И проблемът е не само наш. Според д-р Росен Димитров здравните технологии като цяло се развиват много бързо и сварват неподготвени здравните системи в отделните страни. Затова и въпросите за начините на достъп до тях ще се очертава все по-ясно.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *