Лавинната опасност остава висока

 

Снежната планина е много красива и примамлива, но в същото време е много опасна. Всеки сезон лавините и студът взимат жертви и този сезон отне вече няколко живота. Затова Планинската спасителна служба към БЧК продължава да предупреждава за опасността от лавини.

Най-голям е рискът в Пирин

Обилният сняг и често променящият посоката си силен вятър образуват дебели преспи и снегонавявания по стръмните места, независимо от изложението им. В такава обстановка и най-малкото сътресение е в състояние да предизвика лавина – достатъчен е само един непредпазливо отклонил се скиор. При затопляне на времето в подветрените зони нерядко тръгват и спонтанни лавини.

Опасни са всички планини през зимата

В Родопите снегът по принцип е по-влажен. Особено рискова е стръмната северна зона между връх Перелик и връх Орфей

В Рила снегът е по-малко, но пък силните юг-югозападни ветрове са създали сериозни навявания откъм подветрената страна на склоновете. От БЧК посочват, че особено опасно е около Мальовица, Рилските езера и Мусаленския циркус.

Витоша, Стара планина и Осогово също не са за подценяване. Рискът е по-висок, когато изберете маршрут през лавиноопасните северни склонове. За вашата собствена сигурност е добре да се движите само по поставената маркировка.

През зимата по-добре не тръгвайте към високите върхове, ако нямате опит и не познавате правилата за безопасно преминаване през лавионоопасните места. Подценяването на опасността от лавини може да заплатите с живота си. Още повече, че тя дебне и в по-ниското, дори в съседство със ски-пистите. Ако забележите маркировка с жълто-черни шахматно подредени квадрати, това е предупреждение за високо рисков лавиноопасен участък. Не навлизайте в него!

Освен лавините, животозастрашаващо е измръзването

Най-застрашени са откритите части на тялото. Съвсем не е нужно температурите да са много ниски. Дори около нулата силният студен вятър, ледената суграшица и мокрещият ви дъжд могат да се окажат фатални. Затова задължително трябва да имате резервен кат сухи дрехи, защитни ръкавици и шапка.

Не спирайте, не сядайте и не лягайте в снега. Макар и бавно, продължете да се движите. Спирането в снега повишава многократно риска от така наречената бяла смърт. Тя се случва вследствие на преохлаждането и изтощението на тялото. Ако започнете да губите чувствителност, но още няма мехури като от изгаряне, масажирайте мястото със суха дреха. Ще ви е полезна висококалорична храна и чест прием на течности. Не пийте алкохол.

Ако съзнавате, че ви липсва добра подготовка или нямате подходяща екипировка, по-добре останете в ниското и не правете дълги преходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *