Кризисното положение във фармацевтичния гигант Teva се задълбочава

 

До сравнително скоро книжата на водещата фармацевтична компания за генерични продукти Teva осигуряваха висока доходност и се радваха на доверието на инвеститори и акционери. След неудачната покупка на звеното за генерици на Allergan през 2016 г. дългът на израелския гигант бързо нарасна и към момента достига 35 милиарда долара. Очакванията са тази година той да се увеличи.

Това, разбира се, предизвика бърз спад в цената на акциите и за една година те поевтиняха с около 70%. Постигнатите резултати за второто тримесечие на тази година се оказаха доста под очакваното и дивидентите бяха орязани със 75%. Така книжата продължиха да губят стойност и това лято. Само за един месец спадът е с около 45%, а на 3 август котировките паднаха с 24% и вече достигнаха десет годишно дъно.

Очаква се влошаване на положението

Финансовите компании намалиха рейтинга на Teva чувствително, но очакванията са за задълбочаване на негативните процеси. От Morgan Stanley смятат, че приходите ще продължат да намаляват, че реалната цена на една акция е вече около 16 долара при начална 36 и че състоянието на израелския гигант ще продължи да се влошава.

Проблемът е, че такива са очакванията в самата компания. След излизане на отчета за второто тримесечие от там за втори път за годината намалиха прогнозните си резултати – с повече от над милиард долара.

Натиск за ограничаване на разходите

Натискът за справяне с негативните процеси и намаляване на задълженията, оказван от акционери и инвеститори, е много силен. Появиха се искания за сериозни промени във високите управленски етажи.

В пакет заедно с намаляване на разходите в Teva обмислят продаването на активи за около 2 милиарда долара и преструктурирането на дълга. За осигуряване на свежи пари вероятно ще бъде продадено и поделението Medis.

Държавният натиск се засилва

Възможността свиването на разходите да доведе до съкращаване на работни места активира правителството на Израел. Негови представители настояват съкращенията да се отложат поне до октомври. Другото искане е фирмата да върне в страната част от изнесените в чужбина производства и съответните работни места, за да не плащат израелските служители сметката за лошите задгранични инвестиции. Изпълнението му се обвързва с евентуална помощ от страна на държавата за разрешаване на кризата в Teva. Условие за помощта са и очакваните сериозни промени в управлението на компанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *