Колко и за какво доплащаме в болниците

 

Това, че не влизате в магазин, ако нямате пари, е нормално. Но се оказва така и в болниците – ако нямате възможност да платите, няма как да ползвате допълнителни услуги и привилегии като самостоятелна стая, избор на екип и т. н. Навсякъде медицинските услуги са скъпи. И все пак, в държавите, които наричаме „бели“ и имаме за пример, копеймънтът (доплащането) е средно 20% от направените разходи. У нас, в част от  болниците, сключили договор със Здравната каса, разходите се покриват от доплащане наполовината – 50%, според Евростат и СЗО.

За какво доплащаме

На практика – могат да ви поискат пари за всичко, което ви се случва или не ви се случва след прекрачване на болничния праг. Това поне се вижда от пакетите на различните болнични заведения. Срещу 400 лв. в софийска болница („Софиямед“) получавате 12 услуги, сред които посрещане на пациента и разяснителни разговори, придружаване на пациента и неговите близки до определения кабинет и т. н. Чудите ли се, ако откажете да ги платите, дали ще ви кажат защо сте в болницата и какво ще ви се случи тук? И дали ще ви покажат кабинета, в който е лекуващият ви лекар?

В едно от софийските ортопедични отделения („Полимед“) дължите 110 лв. за оформяне и обработка на документи, консумативи за административното обслужване, поддръжка на софтуера и компютърната система. Да, става дума за болница, не за офис за спедиторска дейност или финансови операции.

Предстои ви раждане със секцио? Твърде вероятно е да ви поискат 225 лв. („Авис Медика“) за така наречения еднократен оперативен сет, който включва компреси, чаршаф и чувал за операционната маса, микулич и марлени компреси, лепяща лента, кърпа за подсушаване, престилки, еднократен скалпел, тупфери и превръзка за оперативни рани, бебешка пелена и аспирационна система. Причина за доплащането е, че консумативите са с много високо качество, и клиничната пътека не ги покрива. Ако таткото е решил да присъства на раждането, в повечето случаи също ще трябва да доплати, а привилегията да ви посещават свободно може да ви коства  300 лв. („Дева Мария“).

Обгрижване от сестрите и санитарите

Това също струва пари. На места за целия престой е формиран общ пакет от 200 – 300 – 500 лв. (съответно за „Шейново“, „Тина Киркова“ и „Селена“). На други плащате на час. За санитар – около 25 лв. За сестрински грижи – между 30 и 50 лв.

Плащате още за „Медицинската адаптация на пациента в болнична обстановка“ („Аджъбадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ – 300 лв.), както и ако ви обслужват по „завишени критерии“ – средно 20% върху общите разходи за престоя ви в болницата.

Защо се случва това и какви са последствията

Основните причини за искането на все по-непосилни за пациентите суми са:

  • недофинансираната болнична дейност – недостатъчни бюджети и нереалистични лимити;
  • твърде много болници на пазара;
  • отсъствието на системен контрол в здравната система.

А с последствията се сблъскваме всеки ден – все по-недостъпни здравни услуги и все по-болно население, все по-неудовлетворени медицински работници и масово заминаващи в чужбина млади лекари и сестри. Липсата на младото поколение много скоро ще се усети и ще задълбочи проблемите. Които, освен всякакви други, са и морални.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *