Интелигентните технологии в помощ на децата с увреждания

 

Интелигентни технологии ще се използват за рехабилитация и обучение на деца със специални образователни потребности. За това е разработена национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. За нея Министерството на образованието и науката е осигурило повече от милион и половина лева. Парите ще бъдат насочени към оборудване на Центровете за специална образователна подкрепа, създадени след затваряне на бившите помощни училища.

Какво се очаква от новите технологии

Те са предназначени да помогнат на деца с увреждания в психологическото им, интелектуално и емоционално развитие. Посредством образователни игри хлапетата ще се учат да разпознават цветове, форми, цифри и букви.

За малките с детска церебрална парализа, които имат проблем с движението на ръцете и затруднения в говора, софтуерът ще облекчава комуникацията им с околните. Става дума за екранна клавиатура, която децата ще командват с очи. Когато погледът им се спре на някоя буква, тя ще бъде произнасяна от компютъра. Очаква се чрез този метод хлапетата да се научат да четат и пишат, да разпознават предмети, цветове, цифри.

За тези от тях, които имат проблемно зрение, софтуерът предвижда работа с глас, вместо с образ. При увреден слух ще се използва вариант с жестомимичния език.

Целта е много по-голяма

Задачата е да се осигури възможност на децата със специални познавателни потребности да се научат да комуникират. Има случаи, в които дори родителите им не успяват да осъществят контакт с тях. С помощта на компютъра те ще получат средство, с което да изразяват желанията и чувствата си, ежедневните си потребности.

Цели се не само развитие на комуникационните умения, но и личностно усъвършенстване. В същото време ще се постигне максимално развитие на интелектуалните възможности на подрастващите с увреждания.

Освен за страдащите от церебрална парализа, това ще бъде възможност и за децата с аутизъм.

Става дума за над 2500 деца в ученическа възраст

У нас има 42 центъра за специална образователна подкрепа. Те осигуряват на децата логопедична, психологическа и образователна подкрепа. Отделените средства за националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще послужат за обновяване и модернизиране на логопедичните кабинети, кабинетите на психолозите, стаите за кинезитерапия и арт терапия.

Специализираният софтуер се инсталира на компютрите и осигурява възможност под формата на занимателни игри децата да усвояват иначе недостъпна за тях информация. Това вече се случва в плевенския център за специална образователна подкрепа.

Средствата ще се получават като финансиране на проекти, разработени и подадени от центровете. Проектите са две категории – до 40 000 лв. и до 80 000 лв. Очаква се оборудването да посрещне децата още в началото на учебната 2019-20 година.

Родителите са сред най-нетърпеливите и очакват с надежда новите възможности за развитие на децата със специални образователни потребности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *