Известяват ни със SMS, че сме били на лекар

 

Като продължение на политиката на затягане на разходите, в началото на месеца управителят на Здравната каса, д-р Дечо Дечев, на заседание на Надзорния съвет на фонда предложи мерки, които според него ще доведат до допълнителни икономии от харчовете за здраве.

SMS за преглед и терапия

Когато теглите пари от карта, или плащате с нея, до няколко минути получавате съобщение от банката за извършената трансакция. Очаква се, ако по същия начин получавате известие, когато касата плаща за вас на лекар или болнично заведение, злоупотребите значително да намалеят. Че идеята е работеща, доказва потърсената обратна връзка с няколкостотин пациента. Оказало се, че доста от тях дори не знаят, че са лекувани.

Персонална, а не колективна отговорност

Знае се, че при колективната отговорност няма наказани. Въпреки че Касата има право да прекратява договори при сериозни злоупотреби, е ясно, че това няма как да се случи. Затова отговорността в лечебните заведения трябва да е персонална и да се наказва пряко медицинското лице, което е осъществило неправомерната дейност. С това предложение се е солидализирал и Българският лекарски съюз.

Допълване на електронната система за хоспитализиране

Предложението е в нея да се вгради функция, която да не позволява хоспитализиране на повече пациенти от официалния леглови капацитет на клиниката. Така няма да се случва лекуваните болни, за които НЗОК плаща, понякога да са доста повече от декларираните възможности на болничното заведение.

Вече са налице резултати

Заедно с новите предложения, на заседанието на Надзорния съвет беше коментирана ефективността на вече въведените правила за договаряне на медицински изделия. Трите базови критерия за подбор на лекарствата, плащани от касата

  • продуктите да са с „СЕ“ знак за качество;
  • да се заплащат поне от три европейски фонда;
  • да са проведени поне три клинични проучвания с тях;

вече са довели до поевтиняване от около 20% при групите с най-високи разходи.

Очаква се предложенията да бъдат приети и да доведат до чувствително оптимизиране на харченето на парите за здраве.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *