Зелена светлина за състрадателното лечение и у нас

 

Що е състрадателно лечение

Според европейските документи състрадателно е лечението, при което тежко болните имат право на достъп до нови формули, които са на етап завършено клинично проучване, дори когато тези формули нямат осигурено разрешение за разпространение в съответната страна или процесът на изпитване продължава.

Проектонаредба за състрадателно лечение

Въпреки че у нас състрадателната терапия е узаконена с последните промени на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, липсваше утвърден ред, по който тя да се случва. В началото на този месец Министерството на здравеопазването представи проект за наредба, която въвежда правилата за прилагане на състрадателното лечение.

Какъв ще е редът за прилагане на състрадателните терапии

Тежко болните пациенти, за чиято болест у нас няма утвърдени медикаменти, ще научават от личните си лекари за възможните терапии, в които биха могли да се включат. За изпитваните формули информация ще се получава от сайта на ИАЛ (Изпълнителна агенция по лекарствата).

Самите терапии ще се прилагат само в комплексните онкологични центрове и профилираните клиники с доказана компетентност. Така болните ще получат високо ниво на специализирани медицински грижи и проследяване на лечението.

Терапиите ще се прилагат само след писмено съгласие на пациентите. Смята се, че коректното и пълно посочване на всяка отделна дейност ще разсее подозренията за безопасността на предлаганите фармацевтични продукти.

Състрадателните терапии с нови лекарства ще се извършват за сметка на изпитващите ги компании. НЗОК и болните са освободени от всякакви разходи във връзка с тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *