Здравеопазването в Америка

 

Какво ще си помислите, когато чуете за бюджет за здравеопазване от повече от 3 трилиона долара годишно? Вероятно, че в тази държава медицинските грижи са изрядни, всички са добре обгрижени и доволни.

Държавата е САЩ. На човек от населението за лечение се падат малко под 8 500 долара (срещу 1 000 лв. у нас). Въпреки непосилния за представите на средния българин бюджет, недоволните от здравеопазването, и там, като и тук, са много.

Кой колко плаща за здраве в САЩ

Доплащане от пациентите
Парите, които американците доплащат от джоба си, формират около 12,4% от годишния бюджет за здраве. За сравнение – европейците доплащат средно 26,6%, а българите – 44,2%.

Застрахователните компании
На тях се падат около 35% от здравните разходи. Плащат за лечението на приблизително 155 милиона американци, които имат достатъчно добри доходи, за да се застраховат сами.

Държавата и отделните щати
Те поемат останалата част от разходите.

Medicare и Medicaid – двата стълба на реформата „Обамакеър“

Това е напълно нов тип здравна система, която обхваща всички. Двете правителствени програми финансират 40% от здравните разходи.

„Медикеър“ и „Медикед“ осигуряват не само американците с доходи под и на линията на бедността. Те дават възможност на по-голяма част от населението да получат достъп до здравни грижи. Позволяват също осигуряване в частни здравни фондове на хора от целевата група за сметка на държавата. Щатските управления имат право да решават как и доколко да прилагат програмите.

Освен разширяване обхвата на осигурените лица, реформата на Обама гарантира по-голям основен пакет от здравни услуги, на който имат право и най-бедните. Той включва болнична и извън болнична грижа; лабораторни и скринингови изследвания, рентген; услуги по домовете, включително и в малките и отдалечени населени места; семейно планиране и раждане; сестрински услуги и транспорт. Диференцирано, според политиката на съответния щат, за най-бедните се осигуряват безплатни лекарства с рецепта, стоматолог, физиотерапия, хоспис, очила, телемедицина и др.

Как се разпределят парите за здраве

Около 15% се заделят за административни разходи, медицинско оборудване и научни изследвания. Останалите 85% са за лекарства и лечение. Почти една трета отива за болниците, 20% са за лекарски прегледи, 10% – за осигуряване на лекарства с рецепта, 5% са за сестрински грижи и 4% – за стоматолог.

Въпреки космическия бюджет и въпреки че за част от задължителните услуги у нас можем само да мечтаем, американците са недоволни от здравната си система. И при тях има неосигурени, а основният пакет здравни услуги им изглежда малък.

Тръмп и „Обамакеър“

През годината стана явен стремежът на новата президентска администрация и на самия президент Тръмп да компрометират „Обамакеър“. Въпреки това, сравнено с 2016та, два пъти повече американци са направили своя избор на нов здравен план за 2018 г. още през първия ден на кампанията.

Така, макар и да е далеч от съвършеното решение, „Обамакеър“ направи основните здравни грижи достъпни за милиони американци. И атаките срещу нея се оценяват по-скоро като политически, отколкото по същество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *