Защо се провежда Световният ден за борба с хипертонията

 

Артериалната хипертонията е сред водещите заболявания и засяга около 40% от населението на Земята. Във връзка с непрекъснато увеличаващата се продължителност на живота и застаряването на населението високото кръвно налягане все повече се превръща в застрашителна епидемия. За лечението му се изразходват 15% от републиканския бюджет, предназначен за лекарства.

Затова от 2005 г. се празнува Световният ден на хипертонията с главен инициатор Международното дружество по хипертония и сродните му организации. Целта е с общите усилия на лекари, пациенти и институции да се повишат знанията на хората за рисковете, свързани с високото кръвно налягане, начините за профилактиката му, възможността за лечение и контрол.

На 17 май Световният ден за борба с хипертонията се проведе у нас за 11ти път. Организатори бяха Българската лига по хипертония, фондация „Национална мрежа „Сърце за сърце“, Българският червен кръст и Асоциацията на студентите-медици в България. Мотото му тази година беше „Нормално кръвно налягане – нормален сърдечен ритъм – превенция от инсулт“.

Акцентът беше предсърдното мъждене

Това е вид аритмия, която е най-честото следствие на високото кръвно налягане. Тя не просто влошава качеството на живот, но увеличава опасността от инсулт на мозъка 3 – 5 пъти, нарушава работата му и отслабва познавателните процеси, причина е за поява и на сърдечна недостатъчност.

У нас годишно на всеки 100 000 човека 154 умират от инсулт. Това е средно с четири пъти повече от умиращите от инсулт в Европа. Да не говорим за всички, оставащи непълноценни или инвалидизирани след мозъчен удар.

Затова тази година в многобройните пунктове за безплатно измерване на артериалното налягане се използваха апарати, които имат вградена функция за регистриране на предсърдното мъждене (AFIB технология).

Информационна кампания, обърната към децата и младежите

Световният ден за борба с хипертонията беше отбелязан в София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Хасково, Велико Търново, Кърджали, Плевен. Освен на пунктове, организирани от общините, безплатни кардиологични прегледи се извършваха и в университетските болници и Военномедицинска академия.

Успоредно с прегледите студенти по медицина разпространяваха информация за хронично високото кръвно налягане, начините за контрол и правилата за измерването му; за предсърдното мъждене и инсулта, за тромбообразуването. Бяха провеждани тестове, оценяващи информираността на участниците по проблема, и бяха раздавани награди.

Състояха се още лекарски консултации за диагностицирани хипертоници. Подчертано беше вниманието към тийнейджърите и младежите с хипертония и към опасните последици от нея за здравето им.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *