Защо е задължителна ваксината срещу морбили

 

Не съвзели се още от грипната епидемия, и се появиха първите случай на морбили. Това е силно заразна шарка, която се подрежда в челото на заразните болести въобще. Известна е с тежките усложнения, до които води, и със смъртност 1 на 1000.

Защо трябва да се ваксинирате срещу морбили

Ваксинирането срещу морбили в България е задължително. Въпреки това периодичните епидемични взривове показват, че все по-често родителите неглижират имунизирането за този вид шарка. Това снижава нивото на обществения имунитет. Заразяват се неимунизираните, но покрай тях силно застрашени са и хората, които не подлежат на ваксинация поради здравословни причини.

Първата ваксина се поставя на 13 месеца, а втората – на 12 години. Ако останете без второто ваксиниране, вероятността да се разболеете при среща с вируса е значителна. В периоди на реална заплаха от епидемия, трябва да се имунизират всички, били в контакт с болните, както и всички неимунизирани от общността към момента.

Как протича шарката

Инкубационният период при морбили е около 9 – 11 дни, но понякога болестта започва и след 3 седмици. Тази шарка има специфичен развой, по който се различава безпогрешно от другите.

В началото можете да сбъркате морбили с грип
Първите симптоми много напомнят началото на остра вирусна инфекция и грип. Все пак специфично е възпалението на конюнктивите и острото усещане за дразнене от светлината. Показателни са и белезникавите петънца (петна на Фиатов – Коплик) от вътрешната страна на бузите в устната кухина. Те са сигурен признак, че боледувате от морбили. Този етап се нарича катарален, съпроводен е с висока температура и трае 3 – 5 дни.

Избива характерният обрив
След третия-петия ден температурата спада, изглежда сякаш болестта отминава. Но скоро температурата се вдига отново. Избива обривът – най-напред зад ушите, по шията и лицето, после слиза по тялото. Няма сърбеж. С развитието си обривите се сливат и кожата става релефна. По това време започва и типичната лаеща кашлица. Шарката отслабва имунитета, като го повлиява на клетъчно ниво. Болните стават силно уязвими за допълнителни инфекции, а застъпването им не води до нищо добро.

Обривите преминават
Това се случва обикновено след около седмица – до 12тия ден от първите симптоми. На мястото на обривите остават силно пигментирани петна, които постепенно се излющват и настъпва оздравяването. Но поне още няколко седмици имунитетът е много нестабилен и пациентът трябва да се пази от разболяване.

Усложнения при морбили

Диарии
Освен силно отслабеният имунитет, много чести са тежките диарии и сериозното дехидратиране. То е особено опасно за бебетата и изходът може да е фатален.

Кератит
Понякога възпалението на конюнктивата, което е сред първите оплаквания, преминава в кератит. Пораженията върху роговицата могат да предизвикат ослепяване.

Пневмонии
Опасни са вирусните морбилни пневмонии. Те причиняват сериозни увреждания и често завършват със смърт.

Поражения върху централната нервна система
Най-тежки са усложненията, свързани с централната нервна система – енцефаломиелити, менингити и др. Много рядко се случват, но все пак се случват неврологични инфекции, които се развиват бавно, и стават видими десетина-петнадесет години след боледуването. Те водят до синдром, подобен на деменция, разрушаване на личността и завършват със смърт.

Затова имунизирането е задължително и отказът от него носи прекалено голям риск за децата ви. И не само за тях – снижаване на процента ваксинирани увеличава значително опасността за епидемии сред общността.

Морбили се завръща с бързи темпове

Наблюденията на експертите от Световната здравна организация показват, че разпространението на шарката през 2017 е около пет пъти по-широко отколкото през 2016. През 2018 – около три пъти повече спрямо 2017. Това се дължи на нарастващия брой неимунизирани в различните държави. През изминалите години процентът ваксинирани у нас е бил по-висок от този в страни като Македония, Сърбия, Италия, Румъния, в които имаше сериозни епидемии от морбили. Тогава ние се разминавахме с единични епидемиологични взривове, взели своите жертви. Но постоянно влошаващият се ваксинален статус повишава сериозно рисковете от епидемия и у нас.

Затова още първите доказани случаи на морбили (всички при неваксинирани) тази година вдигнаха на крак здравните власти. Стремежът е да се имунизират не само контактните с болни, но и неваксинираните до сега деца над 13 месеца.

Кога не се поставя ваксина против морбили

Заразата се разпространява по въздушно-капков път и при контакт със замърсени повърхности. Разболяват се почти на 100% всички неваксинирани контактни. Вирусът обикновено прониква през лигавиците на очите, носа, устата.

Понеже се използва жива ваксина, се изчаква бебетата да навършат годинка. Не подлежат на имунизация бременни и всички с атипичен имунен отговор. Успокоителното в случая е, че морбили не поразява плода при бременност и не се налага прекъсването ѝ. Но за неваксинираните поради проблеми с имунитета болестта е много опасна.

При противопоказания ваксината се замества с имуноглобулин. Той, разбира се, не осигурява пълна защита, но боледуването е по-леко. При рискова ситуация неимунизираните трябва да получат имуноглобулин до 6 дни след контакта, след това той няма да помогне.

Ако сте пропуснали да ваксинирате децата си, или самите вие сте без ваксина, пропускът може да ви струва твърде скъпо. Обърнете се към личния си лекар и се ваксинирайте

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *