Започва борба срещу вредните храни

 

В началото на февруари в рамките на българското председателство на Съвета на европейските министри на здравеопазването се проведе конференция на тема „Здравословното хранене при децата“. На нея особено внимание беше обърнато на вредните храни, съдържащи изобилие от трансмазнини, сол, захар, оцветители.

Маркетингови ограничения

Предвижда се да бъдат въведени забрани за рекламирането на подобни храни по радиостанциите и телевизиите във времето, в което са позиционирани детските предавания. Обмислят се начини да бъдат наложени ограничения върху опаковките, за да не изглеждат те така примамливи за децата.

Мерките са продиктувани от необходимостта за намаляване на затлъстяването на подраставщите в Европейския съюз, което влече след себе си значими заболявания в зряла възраст.

Финансов аспект на борбата с вредните храни

Мотивите за активиране на борбата с вредните храни на ниво ЕС са не само здравни, но и чисто финансови. Хроничните заболявания, предизвиквани от затлъстяването, поглъщат около 70% от ресурса на здравеопазването.

Поради тази причина маркетинговите ограничения за този тип продукти влизат и в предстоящите промени на Закона за храните у нас. Законът вече е представен за обсъждане от Народното събрание (според Цветан Димитров, заместник-министър на земеделието).

Специално внимание за обществените поръчки за хранене на учениците

На конференцията беше отбелязано, че е наложителен по-строг контрол върху храната на учениците в училище. Предложението е на европейско ниво при провеждането на търговете качеството на продуктите да се определи като следващ критерий веднага след цената. Очаква се, че това ще осигури в детските градини и училищата по-здравословна храна.

Като противодействие на вдигането на цените от доставчиците Джон Райън, директор „Обществено здраве“ в Европейската комисия, вижда възможността за обединени обществени поръчки за хранене на децата и учениците. Според него при оборот от средно 7 милиарда евро на година, реализиран на пазара за храни в ЕС, по-ниски цени за училищното хранене са напълно възможни.

Българското училищно хранене

То се реализира чрез две програми – „Чаша топло мляко“ и „Училищен плод“ . Всяка от тях е с бюджет 20 милиона лева, от които 50% идват от ЕС. Обхващат над 400 000 ученика до 4 клас в 3 400 училища в страната.

Като мярка, която ще подобри качеството, без да натовари бюджета, Министерството на земеделието обмисля приоритетно партньорство с производителите на подходящите храни. Възможно е да се въведе и изискване на търговете да се представят само стоки, които са произведени по БДС.

Партньорство с бизнеса срещу вредните храни

В Министерството на здравеопазването отчитат, че за постигане на здравословно детско хранене е много важно партнирането на институциите с бизнеса. Точно той трябва да превърне задачата за минимизиране на солта, захарта и трансмазнините в храните в практика.

Здравословното хранене – грижа и на лекарите

Още от тази година – с новия Национален рамков договор – здравословното хранене на децата ще бъде застъпено в програмите за извършване на профилактика от общопрактикуващите и личните лекари.

Само с обединените усилия на всички заинтересувани ще стане възможно ограничаването на вредните храни и осигуряване на подрастващите на възможност за здравословно хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *