Завишени санкции за паралелния износ на лекарства

 

Нова електронна система да дава информация за недостигащите на пазара лекарства и те да бъдат забранявани за реекспорт предвиждат промените в закона за лекарствата, които предлага д-р Даниела Дариткова, председател на Здравната комисия към Парламента. Предвиждат се още солени глоби за укриване на информация от заинтересованите лица. Промените са провокирани от сериозните проблеми, които създава на лекарствения пазар у нас реизносът, и ще бъдат обсъждани на второ четене на закона.

Какво предвиждаше проектът на правителството

По същество събиране на информация за движението на лекарствените продукти предвиждаше и проектът на правителството. Но то трябваше да се осъществява от специален експертен съвет, създаден към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). От този съвет се очакваше да следи и записва липсващите медикаменти и по този списък да се ограничава паралелният износ. Предвижданият механизъм бе – аптеките подават сигнал, когато след два дни не са получили заявените лекарства. При пет подадени сигнала за един и същ продукт за един месец той влиза в списъка. Основните възражения срещу това предложение касаеха потенциалния субективизъм и съответно уязвимостта на решенията на експертния съвет.

Какво е новото в новите предложения

Предлаганата електронна система трябва да бъде създадена от ИАЛ (Изпълнителната агенция по лекарствата) до 4 месеца след влизане в сила на променения закон. Тя поема функциите на предвиждания експертен съвет, който отпада напълно. Събира информация от аптеките, търговците на едро и дистрибуторите, както и от производителите. Данни за движението на лекарствата се подават и от държавните институции – НЗОК и министерството.

Какво се очаква от новата система

Предлаганата от ГЕРБ система събира в едно вноса и разпределението на медикаментите по аптеките. Засича ги с данните за получените и реализирани от аптеките продукти. Ако анализът покаже, че наличностите за определена формула в продължение на половин година са под 65% от нуждите на пазара, тя се включва в списъка за ограничаване на реекспорта.

Предвижда се първият списък да бъде изготвен още на третия месец след започване на работа на системата. Така през следващата 2019 година контролът върху реекспорта може да бъде реалност.

Завишени санкции за саботиране на системата

За не подаване на информация от дистрибутори и производители предвижданите санкции са от 50 000 до 100 000 лв. и съответно от 100 000 до 150 000 лв. при второ нарушение. Такива са глобите и за липсваща или заблуждаваща информация от износителите на лекарства, както и при реекспорт на продукти от забранените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *