Електронен контрол за рекспорта

 

Предложената между първо и второ четене на закона за лекарствата електронна система за контрол на реекспорта вече се разработва в здравното министерство. Тя замества Експертния съвет към ИАЛ (Изпълнителната агенция по лекарствата), който трябваше да изготвя списъка на лекарствата, забранени за износ. Електронната система ще анализира информацията, подавана от всички участващи по веригата – от производителите, през НЗОК и министерството, до фармацевтите в аптеките – и на базата на движенията и наличието на съответните медикаменти ще се формира забранителния списък.

Механизъм на изготвяне на забранителния списък

Ежедневно дистрибуторите и аптеките ще отразяват в системата получените и продадени лекарства с рецепта от позитивния списък. Когато от едно лекарство за един месец има наличности в страната под 65% от необходимото на база последната половин година, то то автоматично се включва в списъка със забранени за реекспорт продукти. Този списък ще се актуализира всеки месец.

Предвиждат се и сериозни санкции за грешки и недобросъвестно отношение, които варират от 5 до 10 000 лева при първа грешка и достигат до 150 000 лв. при неподаване на информация и изнасяне на лекарства от забранителния списък. Глоба има и за Изпълнителната агенция по лекарствата – от 50 до 100 000 лв. за провал в сигурността на системата.

Предлаганото изискване производителите да гарантират 10% резерв от медикаментите, които да се предоставят при недостиг, се редактира, като остава задължението им да гарантират достатъчно количество от всeки медикамент.

Не се предвиждат затруднения с пуска на системата за контрол на реекспорта

Опозицията изказа съмнения, че електронната система няма да бъде готова навреме и ще провали контрола върху реекспорта. На тях зам. министър Жени Начева отговори, че проектът се подготвя вече два месеца и е съгласуван с ЕК. Очакванията са, че предвиденият срок от 4 месеца след приемане на закона за лекарствата ще бъде спазен и системата ще бъде пусната навреме, без необходимост от допълнителни инвестиции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *