Две сделки за придобиване през януари

 

Още през първия месец на новата година беше затвърдена тенденцията към окрупняване във фармацевтичния бранш.

Sanofi придоби Bioverativ

Френският фармацевтичен лидер придоби американската биофармацевтична компания Bioverativ. Сделката прехвърли 11,5 милиарда долара.

Придобивката осигурява на Sanofi терапии за хемофилия, които през 2016 г. са донесли 847 милиона долара, и възможност да се намеси на лекарствен пазар с продажби за 10 милиарда долара средно годишно. Той не само е най-големият сред пазарите на лекарства за редки заболявания, но и расте с бързи темпове. Прогнозите са, че поне до 2022 година прирастът ще е с около 7 на сто годишно.

Celgene купува Juno Therapeutics

Покупката е на стойност 9 милиарда долара. Juno е известна с новите си разработки на медикаменти за онкозаболявания. Нейни са терапиите за лимфом – JCAR017. Очаква се те да бъдат одобрени за употреба в САЩ още през 2019 година. Така Celgene ще се включи в борбата между големите на пазара за онкологични медикаменти.

Според експертите един от факторите, стимулиращи сливанията и придобиванията във фармацевтичната индустрия, са постепенно намаляващите приходи от вече остаряващите терапии и бурното развитие на генеричното производство. Водещите в бранша търсят спасение в нови формули и технологии и ги купуват заедно със създаващите ги компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *