Възможен ли е медицински туризъм в България

 

Едва ли някой би отговорил положително на въпроса, особено като се има предвид, че за деветте месеца на миналата година у нас са се лекували 26 300 чужди граждани при 7,5 милиона посещения общо и срещу 47 600 медицински туристи за 2016 г.

Има ли в България обективни условия за здравен и медицински туризъм

Колкото и критично да гледаме на възможностите си, отличният климат и изключителното богатство на минерални води са даденост. (Специално по запаси на термални води се нареждаме на второ място в Европа след Исландия.)

При това нашите минерални извори повлияват добре около 90% от най-масовите заболявания, а те от своя страна пък влизат в пакетите на чуждите здравни застрахователни и публични фондове.

Деветнадесет са националните балнеолечебни курорта и около 35 са тези с регионално значение. Към тях се добавят още тридесетина морски курорта, 34 спа средища и 2 уелнес центъра. Най-познати в това отношение са Велинград и Сандански, подбалканските градчета (Долината на розите), Банкя, Вършец и т. н. За да се обяви един курорт за „балнео“ не е достатъчно да има в него минерален извор. Той трябва да е лицензиран и включен в българския Национален туристически регистър.

Състояние на лечебната база и възможностите за лечение у нас

Непрекъснатите организационни неудачи предизвикват недоволство от здравната система и създават впечатление за окаяност на медицината у нас – като база и адекватност на възможностите за лечение. Но България разполага с нови болници с модерно оборудване и отлично подготвени специалисти. Реално достъпът до високоспециализирана медицинска помощ е много бърз, а консултирането на пациента от специалист може да се случи и за един ден. В същото време в доста от чуждите държави това отнема месеци.

Съотношението между цена и качество на медицинските услуги също е много добро и предразполага към търсене на медицинска помощ у нас.

Защо чужденците не идват да се лекуват у нас

Защото страната ни не прави нищо, за да научат хората зад граница за възможностите, с които разполагаме. Модерната медицинска база и отличните специалисти, щедрите природни дадености и балнеокурортните възможности, забележителните културно-исторически паметници и традиции, кулинарната специфика съществуват сами за себе си. Липсва стратегия за обединяването им в един продукт, както и план за популяризирането им.

Тепърва се очаква Министерството на туризма да предприеме стъпки в тази посока и да се опита да обедини всички звена, които биха спечелили от развитието на медицинския туризъм у нас.

Медицинският туризъм е една от най-бързо развиващите се индустрии в света

Той нараства с между 15 и 20% средно годишно. Оборотът в тази сфера вече надхвърля няколко трилиона долара. Половината от пазара се пада на САЩ, Германия и Франция, Китай и Япония.

Според изследванията на Министерството на туризма повече от половината туристи са били в България повече от веднъж и планират да се върнат отново. Това определено говори за нарастващо качество на услугите в бранша. Което пък е една от най-важните предпоставки за успех при обогатяването и разнообразяването на предлаганите възможности за туризъм у нас – включително и за медицинския туризъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *