Въвеждането на правилата за клиничните изпитвания остава за 2019 г.

 

Удължиха с две години срока за реорганизация на болничните аптеки според предвидените в чл. 39, ал. 4 на Наредба №28 изисквания.

Те разпореждат всички медикаменти и медицински продукти, които са планирани за клинични изпитвания в самото лечебно заведение, да се осигуряват – съобразно протокола за изпитването – от неговата болнична аптека. Когато съответната болница няма болнична аптека, редът да се определя от възложилия проучването.

Проведената проверка показва, че болшинството болнични структури се затрудняват сериозно при преустройване на работата на своите аптеки. Препъникамък за реорганизацията са необходимите допълнителни помещения, нужният персонал и новото оборудване. Това накара Министерството на здравеопазването да реши да отсрочи влизането в сила на новите правила.

Според здравното ведомство нормалният процес на протичане на клиничните проучвания в много болнични заведения е затруднен точно от липсата на нужния допълнително кадрови и материален ресурс. Това би могло да доведе до реална опасност за болните – от една страна. От друга – притеснителна е и възможността за събуждане на подозрения и негативно отношение към всички структури, които са включени в провеждането на клиничните изпитвания у нас.

Така болниците получиха още 2 години, за да успеят да отговорят на изискванията на Наредба №28.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *