Вече създадоха човешко сърце на 3D принтер

 

През април от Университета в Тел Авив, Израел, дойде новината, че е факт първото 3D принтирано човешко сърце. То не само напълно повтаря типичната структура на човешкия сърдечен мускул, но е изградено от човешки клетки и e пронизано от кръвоносни съдове, има си камери и вентрикули. Като размери напомня заешко и въпреки че това е голям успех за медицината, все още сме далече от момента, когато лекарите ще започнат да присаждат на пациентите си 3D принтирани сърца.

Нов етап в 3D принтирането на органи

В изявлението си Тал Двир, ръководителят на проекта в Тел Авивския университет, казва, че това е „първият път, когато някой, някъде успешно е проектирал и принтирал цяло сърце, изпълнено с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери“. Той уточнява още, че и преди в различни лаборатории с помощта на 3D принтер са успявали да пресъздадат структурата на сърдечния мускул, но без диференцирани клетки и необходимите кръвоносни съдове.

Пътят до трансплантирането на 3D органи

Въпреки че само по себе си 3D принтираното сърце е обнадеждаващо, то не е готово за трансплантиране. Необходимо е да бъде научено да „работи“, после да бъде изпробвано как функционира при животни.

Освен това, преди да се стигне до трансплантиране на 3D сърце, е естествено да се мине първо през присаждане на не толкова сложни 3D принтирани органи. Учените смятат, че в следващото десетилетие добрите болници ще започнат да използват принтери за органи и това ще стане част от обичайните методи за лечение.

 

За това, как високите технологии навлизат все по-скоростно в здравеопазването прочетете още:

„3D био принтер вече работи в Медицинския университет в Пловдив“

„Левкемията вече е лечима“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *