Българите желаят по-строги рестрикции за пушенето на закрито

 

Българите настояват за по-строги мерки по отношение на пушенето на закрито, констатира социологическо изследване, проведено наскоро от социологическа агенция „Екзакта“. 77% от непушачите и 58% от пушачите не само подкрепят сегашните законови норми, но искат те да станат по-строги. Всъщност, точно засилване на контрола на тютюнопушенето беше заложено още през август в проекта за поправки на Закона за здравето, който все още очаква да влезе за обсъждане в МС.

Сравнителни изследвания на тема тютюнопушене

Изследванията са проведени през 2017 и 2018 година. Те проучват нагласите по отношение на забраната на пушенето на обществени места и тенденциите в развитието им.

Българите свикват със забраната на тютюнопушенето на обществени места

Ако през 2017 36% от сънародниците ни са смятали забранителните разпоредби за пресилени, то една година по-късно те намаляват на 30%. Нещо повече – нагласите за по-строг контрол се увеличават. Особено ангажирани са дамите и жителите на големите градове с добро образование. През 2017 година 71% категорично заявяват неодобрение към рекламирането на цигари в големите търговски обекти, където на агресивното им въздействие са изложени и деца. През 2018 така мислят вече 73%. А с цели 10% за една година се увеличават потребителите, които не приемат публично изложените цигари в магазините, и вече достигат 57%.

Три четвърти от пушачите спазват забраните

Оказва се, че и през двете години почти ¾ от пушещите зачитат забраните. Сред тях са основно жените около 40 – 50 годишна възраст, образованите и обезпечени хора от големите градове и прехвърлилите 60 години. По-малко от един на сто изобщо не зачитат ограниченията, 19% гасят цигарата, ако им направят забележка, а останалите спазват наредбите инцидентно.

Дамите пушат повече от господата

Броят на жените-пушачки се увеличава бързо и се очаква до петнайсетина години те да са повече от мъжете. Грозна картинка са майките с цигара сред играещите деца на детските площадки.

Позицията на коалиция „България без дим“

От коалицията настояват за ускоряване на разглеждането и гласуването на мерките за засилен контрол на тютюнопушенето. Те одобряват предложението за затваряне на заведенията, които не спазват ограниченията, но искат да се налагат санкции и когато се виждат пепелници с фасове, независимо, че в момента няма пушещи клиенти. Смятат, че проверяващите от РЗИ трябва да получат право да изискват личните карти и да пишат актове. Според коалиция „България без дим“ на рестрикции трябва да се подложат и електронните цигари.

Необходимо е дефиниране на „открито“

В момента понятието е много обтекаемо. За открити и следователно разрешени за пушене се смятат заградени с винилови платнища площи без никаква вентилация.

За 5 декември се подготвя кръгла маса за проблемите на борбата срещу тютюнопушенето с представители на МЗ и на СЗО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *