Борба срещу сърдечните заболявания започват в Англия

 

Правителството на Англия стартира амбициозна програма за профилактика на хипертонията, аритмиите и високия холестерол. Причината е, че те са определящи не само за инсулти и инфаркти, но и за още поне четиридесетина заболявания, сред които и болестта на Алцхаймер. Задачата е да се открият онези 7 милиона англичани, които, според властите, са застрашени поне от един от посочените рискови фактори, и да бъдат подложени на лечение. Според разработения от Националната здравна служба механизъм в изпълнението на програмата ще се включат лекарите, фармацевтите и разбира се – медиите. Очакванията са смъртните случаи от инфаркти и инсулти да намалеят с хиляди, а бюджетът за здравеопазване да бъде облекчен чувствително.

Резултатите от пилотното приложение на програмата са насърчителни

Подобен проект работи в Брадфорд от 2015 г. Само през първата година благодарение на реализираната дейност са предотвратени 211 инсулта и инфаркта. Съотнесени към страната като цяло означава, че биха могли да бъдат спасени около двадесет хиляди човека.

Как и къде ще се случва откриването на застрашените

Всеки личен лекар ще покани своите пациенти за проверка на сърдечния ритъм, кръвното налягане и холестерола. При нужда, веднага ще бъде назначавано лечение. Лекарите ще трябва също да прегледат внимателно пациентските си листи за хората в риск и да осигурят пред кабинета си апарати за отчитане на сърдечния ритъм и на кръвното. Проверката на холестерола ще става с кръвен тест, който се извършва бързо с кръв от пръста.

В аптеките ще мерят кръвното налягане и холестерола.

Това ще се случва на фона на масирана разяснителна кампания, водена от местните радиостанции и в най-популярните социални мрежи. Тя трябва да обясни на гражданите защо е необходимо да проверят холестерола и кръвното си налягане и къде да го направят.

Очакванията: спасени поне 20 000 живота

Болестите на сърдечно-съдовата система са на второ място като причина за смърт в Англия. Изпреварват ги само онкологичните. Лечението им струва на британската Национална здравна служба около 7 милиарда лири годишно. Със застаряването и високото ниво на затлъстяване, тази сума ще нараства. Профилактичната програма ще спаси много хора и ще намали разходите.

Как е у нас

В България болестите на сърдечно-съдовата система са на първо място като причина за смърт. Всяко правителство твърди, че проследяването и профилактиката на тези заболяване са приоритетни за него. Въпреки това не се случва нищо и хората продължават да си отиват от болести, които вече са лечими.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *