Болницата в Лозенец вече не е правителствена

 


Болницата в Лозенец вече няма да е правителствена. Това беше решено в края на януари тази година в Парламента с гласуването на първо четене на поправките в Закона за лечебните заведения.

Какво се променя за здравното заведение

Според новия си статут то вече не е под опеката на Министерския съвет и престава да е второстепенен разпоредител с бюджетни средства. Преминава на подчинение на Министерството на здравеопазването и от затворена болница на властта се превръща в лечебно заведение за прием на нуждаещи се от специализирана помощ болни от цяла България.

Болницата в Лозенец се предоставя на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Това решава проблемите със запазването на висококвалифицирания академичен екип и осигурява модерна, отлично оборудвана учебна база за студентите от Медицинския факултет на СУ. Според здравния министър Кирил Ананиев, във времето до второ четене на закона ще се разработят конкретните механизми за превръщането на доскорошната правителствена болница в университетска.

Болницата в Лозенец няма да е национална многопрофилна детска болница

Всъщност предложението за промяната на статута на Правителствена болница дойде в края на ноември 2018 като част от идеята тя да се превърне в педиатрично здравно заведение. Това предизвика мигновени реакции както в средите на медицинската колегия, така и на ръководството и студентите на Медицинския факултет в СУ.

Предложението бе отхвърлено на първо четене в парламента. На следващия ден премиерът лично се ангажира с решението на проблема за дълговете на болничното заведение и изрази категоричното си мнение, че то трябва да се отвори за широк прием, дори и да не стане детска болница.

Какво се случва с идеята за детска многопрофилна болница

Правителството в лицето на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е твърдо решено да изпълни обещанието си за създаване на национално педиатрично здравно заведение и то да не остане само едно от многото, давани и забравяни през последните десетилетия. Идеята, детската болница да бъде в Лозенец, вече е отпаднала. Подходящото място за нея е намерено в двора на Александровска болница.

За строителството на детска болница се обмисля бюджет от около 20 милиона

В двора на УМБАЛ „Александровска“ вече има започнат строеж за Национална детска педиатрична болница. След оглед и консултации със специалисти е изчислено, че довършването му ще струва около 20 милиона лева. Според министър Ананиев строителните работи ще започнат още тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *