Без нови лекарства и медицински дейности през 2018 г.

 

В края на октомври излезе проектобюджетът на НЗОК за следващата година, който предвижда орязване на средствата за финансиране на нови болници, медицински дейности и лекарства.

Това ще рече, че новите лечебни заведения ще трябва да изчакат за договор с касата още една година. Предвидените за въвеждане през 2018 нови дейности във вече работещите по договор клиники няма да са обезпечени. Няма да бъдат включени в списъка за реимбурсиране предвидените модерни лекарства.

Проектобюджетът беше одобрен от правителството и внесен в парламента, където се очаква да бъде редактиран.

Ако предложеният мораториум бъде одобрен от депутатите, това означава на практика стопиране на развитието на медицинските грижи поне до началото на 2019 г. Отказът от реимбурсиране на нови лекарства лишава пациентите с редки болести, онкозаболявания, сърдечни болести и др. от по-модерни и по-ефективни терапии. Липсата на средства за нови дейности ще забави развитието не само на отделните клиники, но и на здравеопазването като цяло.

Отказът от финансиране се случва при увеличение на бюджета на НЗОК за 2018 г. с 400 милиона лева.Оказва се, че на фона на общото състояние на здравната система, тези немалко пари са капка в морето и проектобюджетът по-скоро предизвиква критики, недоволства и протести, отколкото одобрение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *